MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

U osam godina mandata velikokladuški načelnik sedmi put sam proglasio budžet

Ustaljena je praksa da načelnik Velike Kladuše sam proglašava budžet, a takvo se što nije desilo u samo jednom u osmogodišnjem “načelnikovanju” Fikreta Abdića. Mnogi su već zaboravili kada se to desilo, bilo je to u prvoj godini mandata kada su podršku Laburističkoj stranci dali vijećnici DF-a, koji su nakon izbacivanja iz stranke postali “nezavisni”. To je bila i jedina godina kada je načelnik kontrolirao većinu u OV, nakon toga nije bilo dovoljno vijećnićkih ruku koje će podržati budžet.
Kako to obično biva kada je u pitanju usvajanje budžeta od strane načelnika, i ovogodišnji od preko 28 miliona maraka je nerealan ali je zato tipično predizborni. Treba napomenuti da za svih osam godina mandata, velikokladuški načelnik nije imao želje ni volje da razgovara sa drugim političkim subjektima, a sve u cilju da se budžet usvaja u redovnoj proceduri u Općinskom vijeću. Za sve ovo vrijeme načelnik Abdić je u potpunosti ignorisao Vijeće, a sve zbog toga što nije uspio doći do 15 vijećnika koji će bespogovorno glasati za sve ono što im iz Kabineta bude dostavljeno. Zbog ovakvog odnosa načelnika i Vijeća, Velika Kladuša je jedna od rijetkih lokalnih zajednica u BIH gdje se budžetska sredstva troše bez ikakve kontrole, ne raspravlja se o izvještajima o izvršenju budžeta što je zakonska obaveza svake lokalne zajednice.
Aktuelnom načelniku u prilog ide i to što nema nadležne instance koja ovo može spriječiti, a sudski procesi koji se vode toliko su spori da je pitanje kada će se završiti.


Bilo kako bilo, građane Velike Kladuše ništa više ne može iznenaditi. Iznenađenje će biti ukoliko se nakon oktobarskih izbora konstituira OV u kojem će većina kontrolisati rad načelnika. Valjda će se tada o budžetu glasati u općinskoj vijećnici a ne u kabinetu načelnika, ko god bio izabran na tu funkciju.

M.Sarajlija

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa