U Parizu inauguracija Emmanuela Macrona – drugi put predsjednik Francuske

U Parizu će danas biti održana ceremonija inauguracije Emmanuela Macrona, koji će drugi put zaredom biti predsjednik Francuske nakon što je pobijedio u drugom krugu predsjedničkih izbora 24. aprila.

Ceremonija je zakazana u 11.00 sati u sali za proslave Jelisejske palate, ali je predviđeno da svečanost bude skromna, saopštili su izvori bliski francuskom predsjedništvu.

Prema utvrđenom protokolu, ceremonija će početi proglašavanjem zvaničnih rezultata predsjedničkih izbora. Tu ulogu ima predsjednik Ustavnog savjeta Laurent Fabius.

Centrista Macron je u drugom krugu izbora osvojio 58,55 odsto glasova, a njegova protivnica, liderka ekstremne desnice Marine Le Pen 41,45 odsto.

Kako nalaže protokol, na inauguraciji predsjednika Francuske, Macronu će biti uručena velika ogrlica Legije časti, čime će postati veliki majstor tog reda. To isto je učinjeno prije pet godina, kada je Macron osvojio prvi predsjednički mandat.

Francuski predsjednik potom će održati govor zvanicama, među kojima će biti predsjednici oba doma Parlamenta Francuske Richard Ferrand (Donjeg doma) i Gerard Larcher (Gornjeg doma – Senata).

Macron će u nedjelju učestvovati na svečanostima povodom godišnjice pobjede, 8. maja 1945. godine.

Francuski predsjednik će u ponedjeljak boraviti u Berlinu, gdje će se sastati sa kancelarom Olafom Scholzom. To će biti njegovo prvo putovanje u inostranstvo u cilju potvrde “snage francusko-njemačkog partnerstva”.

Francuze uskoro očekuju još jedni važni izbori – parlamentarni izbori koji će biti održani u dva kruga, 12. i 19 juna.

IZVOR: BHRT

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo