MARKETING

U poplavama uzrokovanim mediteranskim uraganom na Siciliji poginule najmanje dvije osobe

Poplave izazvane snažnom olujom zahvatile su sicilijanski grad Cataniu, pri čemu su poginule najmanje dvije osobe. Oluje su pogodile južnu Italiju treći dan zaredom u utorak, ostavljajući puteve potpuno potopljene u dijelovima Sicilije.

Dramatični video iz Catanie prikazuje kako voda teče ulicama dok su poplave zahvatile grad. Meteorolozi kažu da je istočnu Siciliju pogodio rijedak mediteranski uragan, poznat kao Medicane.

Italijansko Ministarstvo civilne zaštite izdalo je u utorak najteže vremensko upozorenje za dijelove Sicilije i susjedne Kalabrije.

Agencija je upozorila na potencijalni rizik po život i materijalnu štetu od jake kiše, grmljavine i olujnog vjetra u tim područjima.

Naučnici kažu da klimatske promjene uzrokovane ljudskim aktivnostima čine ekstremne vremenske prilike sve učestalijim i intenzivnijim.

Gradonačelnik Catanie Salvo Pogliese rekao je da istočni dijelovi Sicilije doživljavaju izuzetne vremenske prilike “bez presedana” po svom intenzitetu.

Pozivajući se na “ozbiljnost situacije”, gradonačelnik je naredio obustavu svih poslova osim osnovnih usluga do utorka u ponoć.

“Pozivam cijelo stanovništvo da ne izlazi iz kuće osim iz hitnih razloga, jer su putevi pod vodom”, objavio je gradonačelnik na Facebooku.

Italijanski mediji objavili su smrt 53-godišnjeg muškarca koji je pronađen ispod automobila nakon što su obilne kiše zahvatile grad Gravina, sjeverno od Catanie.

Smrt je uslijedila nakon što je u ponedjeljak pronađeno tijelo 67-godišnjeg muškarca. Spasioci i dalje tragaju za njegovom 54-godišnjom suprugom, koju je u nedjelju zajedno s njim odnijela poplava u gradu Scordia, također u blizini Catanie.

Kiša je poplavila historijske dijelove Catanie, pretvarajući glavnu ulicu Via Etnea u rijeku, a trgove u jezera.

Zbog poplave kuće i preduzeća ostali su bez struje, dok su škole u gradu i obližnjim mjestima zatvorene.

List La Repubblica navodi da su poplave prisilile na evakuaciju nekih zgrada koje pripadaju bolnici Garibaldi.

“Vanredna situacija je široko rasprostranjena i izuzetno kritična i čini se da se ne popravlja”, rekao je portparol vatrogasne službe za novinsku agenciju Reuters.

Italijanska meteorološka web stranica iLMeteo objavila je da se očekuje da će se oluja postepeno pogoršavati tokom cijele sedmice, donoseći još obilnije kiše i poplave u četvrtak i petak.

Izvor:Klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo