MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

U prevrtanju broda poginulo 13 Rohingya izbjeglica, 40 nestalo

Najmanje 13 Rohingya izbjeglica poginulo je u utoraka rano ujutru kada se njihov brod prevrnuo u blizini ostrva Saint Martin u Bengalskom zaljevu, potvrdio je zvaničnik.

“Prema inicijalnom izvještaju, saznali smo da su stradali pripadnici zajednice Rohingya, koji su živjeli u izbjegličkim kampovima“, kazao je za Anadolu Agency (AA) direktor lokalne uprave Kamal Hossain.

On je dodao da su stradali dovezeni do najbliže obale.

“Naš tim je na licu mjesta i nastavljamo akciju spašavanja“, istakao je Hossain.

Obalska straža Bangladeša i pripadnici mornarice zajedno izvode spasilačku akciju, naveli su iz Obalske straže.

“Uspjeli smo do sada spasiti 63 osobe, uglavnom Rohingye“, kazali su iz Obalske straže.

Prema lokalnim medijima, još najmanje 40 osoba se vode kao nestale.

Više od milion Rohingya izbjeglica trenutno živi u skromnim improvizovanim kampovima u Cox’s Bazaru gdje vladaju nehumani uslovi.

Nekoliko pokušaja mirnog povratka Rohingya u njihove domove u mijanmarskoj državi Rakhine propalo je prošle godine, što je dovelo do frustracije među prognanim ljudima, jer im je budućnost neizvjesna u improvizovanim kampovima, što ih je potaknulo da odaberu rizične morske rute kako bi ilegalno prešli u Maleziju, Indoneziju i druge zemlje.

Rohingya muslimani, koje su Ujedinjene nacije opisale kao najugroženiju nacionalnu manjinu u svijetu, suočavaju se sa sve većim progonima od napada iz 2012. godine. Događaji koji su dramu arakanskih muslimana stavili u žižu svjetske javnosti dogodili su se 25. augusta 2018. godine.

Pod plaštom borbe protiv militantnih napada na policijske punktove, mijanmarska vojska i budistički militanti su tog dana krenuli u brutalne napade na Rohingye u kojima je svirepo ubijeno više od 24.000 pripadnika te manjine. Napadi su prerasli u klasični oblik etničkog čišćenja, a mijanmarska vojska je spalila stotine muslimanskih sela. Iz te regije je više od 750.000 muslimana izbjeglo u susjedni Bangladeš.

federalna.ba/Trend radio

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa