U Republici Srpskoj jeftinije gorivo

Cijene goriva na benzinskim crpkama u Republici Srpskoj od danas nešto jeftinije. Cijene će se smanjivati i u narednim danima, u prosjeku 14 feninga po litru. Iako je pad cijena nafte na svjetskim burzama, prognoza za veće, značajnije pojeftinjenje još nema, navode iz Udruge naftaša Federacije BiH. 

I dok je na svjetskom tržištu cijena nafte u padu, na pumpama u našoj zemlji cijene su različite. I to u zavisnosti od entiteta. Na jednoj od benzinskih pumpi  u Sarajevu za litar dizela izdvojit  ćete 3,11 km, dok će te za litar benzina, u zavisnosti, 2,81 ili 2,91, a za plin 1.71 km. I, prema najavama, u narednom periodu ove cijene se neće  mijenjati. 
 
Kažu iz Udruženja naftaša u Federaciji BiH da je cijena na berzi jučer rasla za 10,5 feninga, a dobavljači iz okruženja su povećali cijene za 5,5 feninga, samo za polovinu, jer pretpostavke su da postoje količine goriva koje su nabavili ranije. Cijene na berzi jesu u blagom padu, ali dugoročne prognoze o smanjenju cijena, osim one dan za dan, je, tvrde, nemoguće davati. 
 
MILENKO BOŠKOVIĆ, predsjednik Udruženja prometnika naftnih derivata FBiH 
 
Večeras kad se zatvori berza u 22 sata, mi možemo znati kako će samo biti sutra, ja vam to odgovorno tvrdim i niko ne može reći kakav će biti trend. Mi znamo trend za naredni dan, sve ostalo je pogađanje i neozbiljno. 
 
Samo nekoliko kilometara dalje, u Istočnom Sarajevu na  pojednim pumpama očekuju se niže cijene goriva danas ali i u narednim danima, tako da će litar goriva na pojedinim  pumpama biit jefitiniji za 14 feninga po litru. 
 
Primjera radi, cijena dizela će na nekim benzinskim pumpama u Republici Srpskoj sa 3,18 spasti na 3,08, benzin sa 3,08 na 2,94, a plin sa 1,76 na 1,69 maraka. A sniženje stiže, kako navode naftaši iz Republike Srpske, iz razloga jer su uspjeli nabaviti robu po povoljnijim cijenama, nego u ranijem periodu. Ipak, garancije da će se trend pojeftinjenja nastaviti niko ne daje. 

Izvor: BHRT

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo