MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

U RS-u se danas obilježava neustavni Dan RS-a

U Banjaluci je danas defileom više od 2.000 učesnika, pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i predstavnika civilnog sektora, obilježen 9. januar kao Dan Republike Srpske kojeg je Ustavni sud Bosne i Hercegovine u dva navrata proglasio neustavnim.

Defileu su prisustvovali Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, Željka Cvijanović, predsjednik RS, Ana Brnabić, premijerka Srbije, predstavnici Vlade RS-a i Srbije i drugi zvaničnici.

U defileu su učestvovale jedinice MUP-a RS i civilnog sektora među kojima studenti, vatrogasci, lovci, pripadnici Civline zaštite, predstavnici sportskih društava, Pošta RS, saveza nacionalnih manjina RS, kulturno umjetničkih društava, moto kluba “Noćni vukovi” kao i udruženja proisteklih iz rata.

Milorad Dodik je u obraćanju “čestitao Dan RS-a svima koji slave”.

“Ovo je naš dan, Dan RS, dan koji proslavljamo 28. put, dan koji smo odabrali tada 9. januara 1992. godine u miru da stvorimo RS kao izraz zahtjeva srpskog naroda za svojom državom”, rekao je Dodik.

Cvijanović je u obraćanju okupljenim učesnicima i građanima rekla da nikome ne žele zlo, ali da žele da obilježavaju svoj dan.

“Sve što mislimo, sve što želimo satkano je u sloganu ‘Za sva vremena’, da traje za sva vremena”, rekla je ona.

Istakla je da su prošli kroz mnoga iskušenja i kada su mnogi predviđali da će nestati, izdržali su svaku bitku.

“Mnogi će osporiti ovo što mi danas radimo i nemam namjeru da ovaj lijepi sunčani dan pokvarim, ali reći ću jednu stvar onima koji misle tako i koji ne vole ovaj dan ni RS. Zašto vi mislite da je vama važnije da nešto napadnete, nego nama da nešto odbranimo i da nešto volimo? Volimo RS i volimo naš rođendan”, rekla je Cvijanović.

Osim defilea, jutros je održana i liturgija koju je predvodio patrijarh Irinej, dodjeljena su odlikovanja zaslužnim građanima, a u 14 časova održava se i svečana akademija.

Ovaj datum obilježava se uz pojačane mjere bezbjednosti, a građanima je savjetovano da poštuju naredbe policijskih službenika na terenu. Zabranjena je upotreba priotehničkih sredstava, kao i dronova.

U RS-u danas je neradni dan, a ugostiteljski i drugi objekti, u širem centru Banjaluke su zatvoreni, kao i veći broj ulica i parkinga.

Venecijanska komisija iznijela je stav da je izbor 9. januara za Dan RS podstaknut osjećanjima i događajima od značaja za samo jedan narod te da nastavak obilježavanja ovog datuma može dovesti do diskriminacije.

Ustavni sud BiH po apelaciji tadašnjeg člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića je proglasio neustavnim obilježavanje 9. januara kao Dana RS.

Nakon toga je Narodna skupština RS usvojila Odluku o raspisivanju referenduma o Danu RS-a, koji je održan 25. septembra 2016. godine, a nakon referenduma krajem te godine u skupštini je usvojen Zakon o Danu RS u kojem se navodi da se ovaj dan obilježava i praznuje kao sekularni praznik, a da Vlada RS-a uređuje način obilježavanja i praznovanja.

Početkom 2018. godine delegati u Vijeću naroda RS dostavili su apelaciju Ustavnom sudu BiH radi osporavanja Zakona o Danu RS navodeći da je ranija presuda Ustavnog suda BiH “jasno kazala da se taj datum ne može obilježavati kao dan entiteta”.

Nakon toga, krajem marta ove godine Ustavni sud BiH usvojio je zahtjev devet delegata Vijeća naroda RS za ocjenu ustavnosti člana 2. stav 1. Zakona o Danu RS. Utvrđeno je da osporena odredba, koja glasi: “Na osnovu potvrđene volje građana Republike Srpske, 9. januar se utvrđuje kao Dan Republike”, nije u skladu sa članom I/2. Ustava Bosne i Hercegovine, članom II/4. Ustava Bosne i Hercegovine u vezi sa članom 1.1. i članom 2.a) i c) Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije i članom 1. Protokola broj 12 uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda te članom VI/5. Ustava Bosne i Hercegovine.

Ramiz Salkić, potpredsjednik RS-a, smatra da je insistiranje vlasti bh. entiteta RS na obilježavanju 9. januara kao dana entiteta neustavno, nezakonito i nemoralno. On je pozvao visokog predstavnika Valentina Inzka i pravosudne institucije da sankcionišu one koji nastavkom obilježavanja 9. januara krše odluku Ustavnog suda BiH i šire nacionalnu mržnju.

Izvor: ftv

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa