MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

U sarajevskoj Katedrali počela misa za žrtve Bleiburga dok se uporedo održava i komemoracija žrtvama fašističke NDH-a

Iako su mnogi pozivali na otkazivanje molitve za žrtve Bleiburga u glavnom gradu BiH, u sarajevskoj katedrali Srca Isusova nekoliko minuta poslije podneva započela je sveta misa i 75. komemoracija za žrtve bleiburškog križnog puta, a koju predvodi vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić. Početak mise označilo je crkveno zvono.

Zbog aktuelne pandemije i mjera socijalne distance, u katedralu je pristiglo svega 20 zvanica koje će se pomoliti za žrtve Bleiburga i sve druge nevine žrtve bilo kojeg naroda. Među prisutnima je delegacija Ambasade Republike Hrvatske u BiH, predvođena ambasadorom Ivanom Sabolićem, te delegacija Hrvatskog narodnog sabora BiH na čijem je čelu Dragan Čović. Pored njih, svetoj misi prisustvuju časne sestre i svećenici.
U krugu katedrale i centru Sarajeva prisutan je veliki broj policijskih službenika koji osiguravaju da ovaj sveti obred protekne bez problema. Kompletno područje blokirano je za motorna vozila i pješake već jutros od devet sati i tako će biti do završetka mise.

S druge strane održava se komemoracija žrtvama fašističke NDH-a u organizaciji SABNOR-a.
Član SABNOR-a Bakir Nakaš poručio je kako je cilj mimohoda reći NE fašizmu.
“Fašizmu koji je ponovo nakon 35 godina digao glavu i nastoji da sve ono što je narod 45 godina potisnuo u zaborav ponovo da oživi”, kazao je Nakaš.
Njegova poruka je jasna – ukoliko ne kažemo svoje ne, fažizam će vladati Evropom i svijetom.

Predviđeno je da skup traje do 13 sati, a na razglasu će biti pročitana imena žrtava.

Održavanje komemorativne šetnje dozvoljeno je uz poštivanje zdravstveno-epidemioloških mjera, a pripadnici Crvenog krsta prisutnima dijele maske i dezinfikuju ruke.
Na skupu antifašista nalazi se nekoliko hiljada ljudi.

Podsjećamo, SABNOR je organizovao skup nakon što je objavljeno da će misa za Bleiburg biti održana u sarajevskoj katedrali. Jučer su na Marijin Dvoru i iznad Vječne vatre postavljene velike fotografije na kojima se nalaze građani Sarajeva koje je NDH ubila vješanjem.

Izvor:klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa