U Srbiji predsjednički, parlamentarni i lokalni izbori

U Srbiji se danas održavaju predsjednički, parlamentarni i lokalni izbori, a pravo glasa ima oko 6,5 miliona građana.

Na predsjedničkim izborima na glasačkom listiću je osam kandidata, a na parlamentarnim 19 lista.

Republička izborna komisija utvrdila je da 6.502.307 birača ima pravo glasa na predsjedničkim i parlamentarnim izborima.

Glasanje će trajati do 20.00 časova. Građani će moći da glasaju na 8.255 biračkih mjesta, od kojih je 29 u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija.

Državljani Srbije u inostranstvu glasaće na 77 glasačkih mjesta u 35 država.

U trci za predsjednika Srbije ove godine su aktuelni predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, kandidat grupe građana “Za ujedinjenu, pravednu i stabilnu Srbiju” Zdravko Ponoš, kandidat grupe građana “Srpski patriota” Miša Vacić, kandidat koalicije “Suverenisti” Branka Stamenković.

Kandidati za predsjednika Srbije su i Milica Đurđević Stamenkovski ispred Srpske stranke Zavetnici, zatim kandidat koalicije za Kraljevinu Srbiju – DSS Miloš Jovanović i kandidat koalicije Dveri i POKS-a Boško Obradović.

Republička izborna komisija odlučila je da birači sa Kosova, na parlamentarnim i predsjedničkim izborima, glasaju u četiri opštine centralne Srbije – Tutin, Raška, Kuršumlija i Bujanovac.

Građani će glasati i za gradonačelnika Beograda. Među 12 kandidata su i proslavljeni vaterpolista i aktuelni gradonačelnik Novog Beograda Aleksandar Šapić, advokat Toma Fila, poznati ljekari Miljko Ristić i Mladen Kočica te proslavljeni košarkaški trener Duško Vujošević.

Konačan broj birača na lokalnim izborima u Beogradu je 1.600.463, utvrdila je Gradska izborna komisija.

Republička izborna komisija dužna je da zvanične rezultate saopšti najkasnije do 7. aprila u 20.00 časova. 

Glasanje u BiH

Oko 11.500 državljana Srbije koji borave u Bosni i Hercegovini moći će glasati na 15 biračkih mjesta. 

Kako je rečeno u Ambasadi Srbije u BiH, biračka mjesta će biti otvorena od 7 do 20 časova. 

Podsjećaju da je glasačima prilikom dolaska na glasanje potreban važeći identifikacioni dokument Srbije, odnosno lična karta ili pasoš ove države.

Izvor: bhrt

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo