MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

U Velikoj Kladuši obilježen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Danas je na Trgu mladih u Velikoj Kladuši simboličnim okupljanjem i dijeljenjem letaka obilježen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom. Ovaj dan je prilika da se ukaže na potrebu osiguravanja uslova za ravnopravan život osoba sa invaliditetom u našoj zajednici.

Prema riječima Alage Hozanovića, predsjednika Skupštine Udruženja paraplegičara općine Velika Kladuša, postoji niz problema s kojima se susreću osobe sa invaliditetom.

” Nažalost, u našoj zemlji osobe sa invaliditetom se suočavaju s ogromnim izazovima a najveći problem su i dalje kretanje i barijere. Pristupačnost objektima a samim tim i uslugama i informacijama predstavlja veliki problem, ali nažalost ta problematika u BiH i dalje nije adekvatno riješena”.

Brojni su izazovi sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom, socijalna politika i loš zdravstveni sistem te nemogućnost zaposlenja su na vrhu liste.

” Podjelom časopisa i letaka pokušavamo građanima slikovito približiti probleme sa kojima se svakodnevno susrećemo i kakav doprinos društvo može dati da se ostvare jednake mogućnosti za sviju. Iako postoji fond za stimulaciju kod zapošljavanja osoba sa invaliditetom, i dalje se dešava da zbog predrasuda i stereotipa ove kategorije nisu prvi izbor većini poslodavaca”, naglašava Hozanović.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom se obilježava od 1992. godine, a na inicijativu Ujedinjenih nacija.

Trend radio

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo