MARKETING

U Velikoj Kladuši obilježena 30. godišnjica formiranja Petog korpusa

Danas je u haremu Gradske džamije u Velikoj Kladuši obilježena 30. godišnjica osnivanja 5. Korpusa Armije RBiH. Ovom svečanom događaju prisustvovali su predstavnici boračkih organizacija, dobitnici najviših ratnih priznanja i veterani odbrane BiH.

Tim povodom upriličeno je polaganje cvijeća i proučena Fatiha na šehidskom obilježju u haremu Gradske džamije.

Ispred boračke organizacije prisutnima se obratio Sead Delić i podsjetio na herojski put Petog korpusa koji je ostao sinonim za otpor agresiji. Osvrnuo se na ratni put ovog korpusa i istakao veliki doprinos velikokladuških patriota koji su u najtežem periodu izabrali borbu za slobodu i državu.

Ejub Keserović, bivši zamjenik komandanta 506. velikokladuške brigade je u kratkom presjeku događaja koji su prethodili formiranju Petog korpusa rekao da je velikosrpski projekat svojom hegemonističkom politikom na području bivše Jugoslavije nametnuo rat. Kako je rekao, formiranju armijskih korpusa prethodilo je osnivanje Patriotske lige koja je imala ulogu pripreme za ono što je uslijedilo. O značaju Petog korpusa u herojskoj borbi protiv agresora na Bosnu i Hercegovinu, kao i doprinosu u oslobađanju zemlje u prethodnom ratu govori podatak da je pet srpskih korpusa bilo angažovano na području bihaćkog okruga, rekao je Keserović. Prisjetio se i rahmetli komandanta velikokladuške 506. Oslobodilačke brigade, Nijaza Miljkovića, za kojeg je rekao da je dao historijski doprinos u organiziranju odbrane od agresora na području Velike Kladuše.

Prisutnima se na samom kraju obratio i Samir Jašaragić, ministar za pitanja boraca i RVI USK, koji je naglasio važnost ovog datuma u novijoj historiji Bosne i Hercegovine. Istakao je poseban doprinos velikokladuški patriota, zbog same specifičnosti situacije u Velikoj Kladuši tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata. Ovako važnih datuma se moramo sa ponosom prisjećati, ali i gledati u budućnost i težiti euro-atlanskim integracijama, koje su od velike važnosti za stabilnost i mir na ovim prostorima, zaključio je Jašaragić.

U sklopu obilježavanja 30. godišnjice  Petog korpusa predviđen je i obilazak mezara komandanta 506. oslobodilačke brigade iz Velike Kladuše Nijaza Miljkovića te obilazak šehidskih mezarja na području Velike Kladuše.

Trend radio

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo