MARKETING

U Velikoj Kladuši održana Svečana akademija i položeno cvijeće povodom Dana državnosti

Svečana akademija povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine održana je danas u općinskoj Vijećnici.
O važnosti ovog datuma za Bosnu i Hercegovinu govorila je Ilirjana Cakaj-Kasumović, savjetnica općinskog načelnika. Ona je prije samog izlaganja citirala stihove iz jedne od najpoznatijih pjesama Branka Ćopića:”Bosna je zemlja prepuna čari, trepeta šuma i bljeska vode”.

” 25. novembra 1943. godine održano je prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a u Mrkonjić Gradu gdje su se narodi BiH, Srbi, Hrvati i Muslimani opredijelili za obnovu državnosti. Donesena je odluka, potvrđene su njene historijske granice, koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne i time je obnovljena državnost naše zemlje”, rekla je Cakaj-Kasumović.

Podsjetila je na žrtvu i doprinos naroda Bosne i Hercegovine u oslobodilačkoj antifašističkoj borbi te da je na temeljima udarenim 1943. godine , Bosna i Hercegovina skoro pola vijeka poslije, 1992. godine, međunarodno priznata kao suverena država a 1995. godine, 25. novembar proglašen je Danom državnosti BiH. Današnja BiH sa svim svojim manjkavostima je naša jedina domovina, a ljubav prema domovini trebamo pokazati i potvrditi u praktičnom životu i čuvanjem općih i univerzalin prava svih ljudi i otklanjanjem prepreka na putu napretka i prosperiteta države i njezinih građana, zaključila je Cakaj-Kasumović.

Nakon Svečane akademije položeno je i cvijeće na spomen obilježja NOR-a u parku i ispred Centra za kulturu.

Trend radio

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo