MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

U Zborištu održana dijaloška radionica u okviru programa “Konstruktivna upotreba veteranskog dijaloga”

Velika Kladuša, 31. avgust 2023 – Dijaloška radionica “Veterani i mladi/žene” Zajedno za dijalog u Zborištu kod Velike Kladuše okupila je veliki broj učesnika. Udruženje Pravipožar u saradnji sa članicama Udruženja žena Đul Crvarevac organizovalo je radionicu u okviru programa “Konstruktivna upotreba veteranskog dijaloga” (KUVI).
Spasoje Kulaga, mirovni aktivista koji već decenijama radi na prevenciji nasilja i izgradnji mira u Bosni i Hercegovini, kao prvi čovjek udruženja koje okuplja ratne veterane iz sve tri vojske koje su ratovale u našoj zemlji, neumorno nastavlja otvarati nova poglavlja rada i doprinosa društvu. U Velikoj Kladuši, uz Kulagu saprisutnima su razgovarali Goran Mičija, veteran Vojske RS, Edin Ramulić, veteran Armije RBiH i Franjo Blažević, veteran HVO-a.
Žene širom naše zemlje, koje su pretpjele ratnu traumu i PTSP u dijalogu s veteranima rade na razumijevanju posljedica stresa i traume koju su proživjeli, a sve to kako bi znanja vezana uz PTSP mogla doprinijeti njihovom oporavku.

Ovakvi dijalozi imaju za cilj unapređenje mentalnog zdravlja stanovništva, ali i otvoriti pitanja sekundarne traumatizacije i transgeneracijskog prenosa traume, objasnili su organizatori koji ove radionice provode uz podršku Evropske unije u BiH.
“Ne mogu zamisliti da mog sina i unuče da vidim s puškom. Ne dam svoje dijete za gospodu”, poručila je jedna od učesnica iz Velike Kladuše. Ratnim veteranima su se zahvalile što otvoreno govore o teškim temama za dobrobit cijelog društva.

“Trebalo je mnogo hrabrosti i odluke da javno govorite. Drago mi je da sam danas bila na radionici kako bi mogla mužu objasniti da je rat ostavio posljedice na sve nas. Vođena predrasudama, razmišljala sam da ne dođem na ovu radionicu, ali nakon radionice srušene su moje predrasude koje imam 30 godina. Sad vidim da svi mi imamo neku svoju istoriju”, istakla je učesnica KUVI dijaloga uz poruku da treba raditi na širenju mira.

Trend radio

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa