MARKETING

Učenice Medicinske škole iz Bihaća provele ispitivanje o mentalnom zdravlju

Povodom 10. oktobra Svjetskog dana mentalnog zdravlja, učenice drugog razreda Medicinske škole u Bihaću (Nejla Nuhanović, Sumeja Rošić i Aldina Zulić) uz pomoć profesorice psihologije Esme Mehić-Hadžić, provele su ispitivanje o mentalnom zdravlju, značaju njegovog promoviranja i očuvanja u društvu.
Učenice iz Bihaća došle su do zaključaka da bi se na ovu temu trebalo više razgovarati i da je mentalno zdravlje na neki način zapostavljeno, pogotovo u našem društvu. Da bi se situacija počela mijenjati potrebno je povećati broj mentalno osviještenih osoba a to bi se moglo odraditi kroz kroz veći broj edukativnih članaka, snimljenim video prilozima, kroz nastavne planove i programe u školama, kao i ostalim oblicima edukativnih aktivnosti.


Obzirom da je tehnologija zauzela prvo mjesto u zivotu vecine nas, trebalo bi ispoljavati sto vise edukativnih sadrzaja, kako bi ljudi mogli svoje vrijeme na internetskim stranicama iskoristiti na edukativan nacin. Pogotovo je važno ustrajati na tome da se više posveti pažnja djeci školskog uzrasta, jer se u dosta slučajeva mentalni poremećaji javljaju kod djece školskog pa čak i predškolskog uzrasta.
Isto tako, omoguciti rad strucnog kadra, psihologa, u svakoj od obrazovnih ustanova, kako bi oni mogli biti podrska djeci i primijetiti prve znakove mentalnog poljuljkivanja. Po postotku, najvise mentalno ugrozeni su upravo adolescenti, cije mentalno stanje u vecem broju slucajeva dovelo je upravo i do suicida. Tim povodom, u edukaciju bi trebali ukljuciti i roditelje koji ce biti sposobni da uvide prve promjene na svojoj djeci, te im i pomoci. Zivimo u okolini gdje je odlazak psihologu tabuu tema, te gdje se pacijent smatra ludom osobom. Tu cinjenicu treba iz korijena mijenjati, jer najprije zivimo u 21. stoljecu i imamo takvo misljenje o strucnoj osobi koja je zaduzena za ocuvanje zdravlja kao i svaki drugi doktor.
Postoje stvari koje ne mozemo iznijeti ni svojim bliznjima, te tako se zatvaramo u sebe i pomisljamo na ono najgore i smatramo da je taj problem “dovoljno dobar razlog” za dizanje ruku na sebe. Dobrog razloga za okoncanje zivota na najtuzniji moguci nacin nikad nije bilo, nema ga a i nece ga biti. Iz tog razloga bi svaka osoba na mjesecnoj bazi trebala bar jednom posjetiti psihologa radi svog boljeg zivota.

“Zivot je borba i ne predajite se, neko Vas voli ma koliko se cinilo da to nije tako.”, jedna je od poruka koje smo dijelili u nasoj skoli zaposlenicima i ucenicima kako bi ih podrzali i poboljsali im dan.
Svjetski dan mentalnog zdravlja ustanovljen je 1992. a inicirala ga je Svjetska zdravstvena organizacija.

Trend radio

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo