MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Udruženje dioničara „višak“ para prebacuje Općoj kladuškoj zadruzi

Sjednica Skupštine nezaposlenih dioničara je održana jučer, iako bi vjerovatno bilo primjerenije da je odgođena i zakazana nakon dženaze Mirveta Beganovića, dugogodišnjeg  istinskog borca za prava bivših radnika Agrokomerca.

Jedna od odluka Skupštine je i ona o prebacivanju neutrošenih financijskih sredstava pravnom subjektu Opća kladuška zadruga, za koji gotovo niko ne zna da postoji, ne zna se ko ju je osnovao i sa kojim ciljem. Ono što smo uspjeli pronaći o Zadruzi jeste samo da ima sjedište u Velikoj Kladuši u Ulici Ibrahima Mržljaka 57 u istom objektu gdje se nalazi i Udruženje za zaštitu nezaposlenih dioničara. Sigurno je legitimno pitati kako je moguće budžetska grantovska sredstva „prebacivati“ nekom drugom subjektu, koji je neko osnovao za „neke ciljeve“? Da li je moguće da se pozamašna sredstva dodijeljena iz budžeta Udruženju nezaposlenih dioničara ovako krčme i dodjeljuju drugom udruženju kao da su dobivena na poklon.

Općinski načelnik je početkom aprila proglasio Budžet općine za 2019. godinu i u njemu stoji da se grantovska sredstva u iznosu od 200 000 KM dodjeljuju Udruženju za zaštitu nezaposlenih dioničara (za tri godine 700.000). Bilo je pokušaja na sjednici vijeća da se Zaključkom obaveže Udruženje da dostavi Izvještaj o utrošku sredstava (prijedlog vijećnika Ljubijankića), ali kako to obično biva prijedlog nije prošao. Samo šest mjeseci nakon toga, Skupština Udruženja nas obavještava da ima višak sredstava koje dodjeljuje drugom subjektu u svrhu povećanja njegovog osnivačkog kapitala, da nije tragično bilo bi smiješno. Ovakvim odnosom još jednom se pokazuje kakav je odnos aktualne vlasti prema narodnom novcu. Ono što bi nas sve trebalo zabrinuti jeste da se o ovome niko ne oglašava, kao da je to normalno, transparentno i demokratski. Sigurno je da se ovakvim radnjama u znatnoj mjeri vrijeđa inteligencija građana Velika Kladuše koji pune općinski budžet.

Posljednja sjednica OV održana je prije skoro tri mjeseca, problema na području općine je mnogo a svi se ponašaju kao da  situacija nikad nije bila bolja. Općinski načelnik je nedavno proglasio Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Općinskog organa, za kojeg je nadležni inspektor rekao da je nezakonit. O ovome su se  oglasili SDP i DNZ, radnici općine stidljivo i u strahu govore o Pravilniku bojeći se represivnih mjera, a aktualna vlast se ponaša kao da ima dvotrećinsku većinu u najvišem zakonodavnom tijelu općine. Sve ovo je vjerovatno dovoljan razlog da se ne žuri sa sjednicom OV.

Đekna još nije umrla, ka će, ne zna se“ naziv je kultne serije koja se emitirala prije trideset godina u bivšoj državi, a čije se naziv u izmijenjenom obliku može prenijeti na pitanje o održavanju sjednice velikokladuškog Općinskog vijeća.

„Sjednice vijeća još nema a kad će, ne zna se…“

Mersad Sarajlija/Trend radio

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa