MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Udruženje poduzetnika Velika Kladuša: „Djelujemo u najnepovoljnijem ambijentu za realni sektor u BIH“

Na inicijativu grupe poduzetnika sa područja općine Velika Kladuša, 2007. godine sazvana je Osnivačka skupština, te je time osnovano Udruženje poduzetnika Velika Kladuša kao nevladina i neprofitna organizacija. U proteklih 12 godina rada,  bilo je perioda aktivnog i manje aktivnog djelovanja samog Udruženja. Sadašnji Upravni odbor  izabran je prije dvije godine na čelu sa Ibrahimom Đedovićem, vlasnikom firme Ben-Mal Group.

„Udruženje poduzetnika općine Velika Kladuša je  neprofitno, nepolitičko udruženje građana koje ima za cilj kreiranje ili stvaranje doprinosa za razvoj boljeg poslovnog ambijenta na prostoru  Općine. Ono što je neshvatljivo jeste da je na području velikokladuške općine trenutno najnepovoljniji ambijent za realni sektor u BIH. Kad to kažem, imam na umu činjenicu da sve što se zbiva trenutno u Općini Velika Kladuša a vezano je za privredu, vrti se oko JKUP Komunalije, gdje je kompletna Općina neka vrsta servisa ili menadžmenta tom preduzeću. Ovo preduzeće Općina donira sa ogromnim novcem, čija je potrošnja netransparentna u najmanju ruku a ta sredstva se uzimaju iz budžeta, tj. od privrednih subjekata koji baziraju svoju privredu na bazi realnog tržišnog poslovanja“, istakao je Đedović.

Kako u razgovoru  Đedović ističe, privredni subjekti imaju problem nelojalne konkurencije od strane JKUP „Komunalije“, koja predstavlja monopol i kreira privredni ambijent na sasvim pogrešan način, što u budućnosti može imati dalekosežne posljedice za razvoj privrede.

Đedović navodi da se Općina već tri godine vrti oko ovog preduzeća koje zapošljava manje od 200 ljudi, dok pri tome, zanemaruje sve ostale poduzetnike koji zapošljavaju preko 3.000 ljudi.

 „Dakle, to je jedan ambijent koji nema nijedna druga općina, nijedni drugi poduzetnici i ja se nadam da će lokalna  vlast ipak shvatiti da je to put koji vodi nigdje, odnosno da je to put koji vodi u dugove, probleme, gušenje ionako slabe privrede na prostoru općine. Nadam se da će pronaći rješenje i razumijevanje da zajedno izađemo iz tog problema i idemo nekim boljim putem“

Kad je u pitanju samo Udruženje ono  trenutno radi na 2 ključna projekta. Prvi  je projekat edukacije koji je u završnoj fazi potpisivanja sa međunarodnom zajednicom. On ima 4 faze čiji ciljevi su obezbijediti viši nivo znanja iz informatike, robotike, praktičnog znanja đaka strukovnih škola i davanje šanse mladima sa idejama i vizijama, da u budućnosti kreiraju vlastite biznise. Drugi projekat je „Prvi kladuški biznis forum“, gdje je cilj da se povežu lokalni poduzetnici sa  ljudima s ovih prostora koji su uspjeli u drugim zemljama, gdje imaju svoje biznise ili dobro kotiraju kao menadžeri u nekim velikim firmama.

U registru Udruženja trenutno se nalaze 54 članice, a jedan od članova Upravnog odbora je i Boris Horvat, vlasnik firme Miral PVC, jedne od najvećih privatnih firmi na području Unsko-sanskog kantona.

„Poslujemo od 1996. godine, trenutno zapošljavamo  130 radnika u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, a oko 85% naših proizvoda izvozimo u zemlje EU, SAD i Kanadu“, rekao nam je Boris Horvat, direktor firme Miral PVC.

Horvat poručuje da bi sve firme u Velikoj Kladuši trebale biti članice Udruženja, jer ono nije namijenjeno pojedincu, već je servis poduzetnika na području općine. Po njemu poduzetnici trebaju da budu partneri među sobom, treba da su složni partneri međusobno ali i partneri općinske, kantonalne i federalne vlasti.

Udruženje poduzetnika redovno učestvuje na poslovnim događajima poput poslovnih susreta, konferencija, sjednica, sajmova i koristi priliku da ostvori nove kontakte koji mogu potencijalno rezultirati zajedničkom saradnjom. Zahvaljujući svom djelovanju povezano je sa Udruženjem poslodavaca FBiH, Udruženjem privrednika Biznis centar Jelah-Tešanj, a uskoro se očekuje i saradnja sa Privrednom komorom i Razvojnom agencijom USK-a.

Do sada je Udruženje  objavilo 3 publikacije, od toga 2 Privredna vodiča i Vodič u poduzetništvo, s ciljem identifikacije problema poduzetništva na prostoru općine Velika Kladuša.

Iz Udruženja poduzetnika poručuju da se jedino zajedničkim djelovanjem i odbacivanjem svih drugih interesa može doprinijeti razvoju poduzetništva i poboljšanju kvaliteta života građana Velike Kladuše.

Pozivaju sve zainteresirane za učlanjenje da se jave na e-mail: [email protected] ili lično u prostorije  na adresi Kozaračka br. 3 (zgrade Ben-Mal Group). Svi građani i poslodavci koji žive u BiH, ali i van nje su dobro došli.

Prilog rađen u sklopu projekta „Pozitivna Krajina-Škola novinarstva”.

Nejra Ćerimović/Trend radio

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa