MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Ujedinjene nacije u velikoj finansijskoj krizi, nemaju novca za plate

Ujedinjene nacije su u velikoj finansijskoj krizi te postoji mogućnost da neće imati dovoljno sredstava za isplatu plata svojim uposlenicima idućeg mjeseca.Ovaj scenarij je moguć ukoliko članice UN-a ne plate svoje dugove, upozorio je glavni sekretar Antonio Guterres.

On je odboru za budžet Opće skupštine UN-a rekao da UN ne bi mogle održati sjednicu prošlog mjeseca da on nije od januara radio na smanjivanju rashoda.

“Ovog mjeseca ćemo biti u najdubljem deficitu decenije. Rizikujemo da novembar dočekamo bez dovoljno novca za isplatu plata”, kazao je Guterres i upozorio: “Naš rad i reforme su u opasnosti”.

Budžet UN-a za 2019. godinu iznosi više od 3,3 milijarde dolara, a Sjedinjene Američke Države, koje uplaćuju 22 posto budžetskih sredstava, duguju im 381 milion dolara za ranije godine i 674 miliona dolara za aktuelni budžet.

Iz budžeta UN-a pokrivaju se političke i humanitarne akcije, aktivnosti na razoružanju, ekonomska i socijalna pitanja te komunikacije.

Amerikanci su obećali da će većinu duga otplatiti ove jeseni, kao što su radili i ranijih godina, dok je američki predsjednik Donald Trump zatražio reformisanje te institucije smatrajući da SAD snose nepravedan teret finansiranja UN-a.

Klix.ba/Trend radio

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa