MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Ukoliko ne bude adekvatnih mjera od strane nadležnih, slijede masovna otpuštanja radnika

Sada je već sasvim izvjesno da se pandemija koronavirusa neće uskoro završiti a same posljedice biće nemjerljive. Ono oko čega se posljednjih dana dosta govori jesu mjere za spas realnog sektora kao i postojećih radnih mjesta. Pored činjenice da su gotovo sve poslovne aktivnosti zaustavljene, ono malo privrednih subjekata koji rade suočava se sa mnoštvom problema a oni se odnose i na transport roba van BIH. Posebno je teška situacija na području USK jer ni jedan granični prijelaz nije otvoren za transport roba, pa je iz tog razloga pokrenuta inicijativa da se odobri otvaranje bar još jednog prijelaza za robni promet.

Zbog ovoga je velikokladuško Udruženje poduzetnika federalnom premijeru uputilo Prijedlog mjera za ublažavanje situacije u poduzetništvu. U 14 predloženih mjera traži se konkretno djelovanje u vidu rebalansa budžeta, pravednija raspodjela primanja u državnom i privatnom sektoru, oslobađanje parafiskalnih nameta i komunalnih taksi, preispitivanje mogućnosti otpisa dijela potraživanja po osnovu poreza. Rukovodstvo Udruženja apelira na nadležne da se ove mjere počnu pod hitno provoditi kako bi se uspjela zadržati postojeća radna mjesta, jer su plaćanja  skoro zaustavljena a punjenja budžeta su, prema dostupnim podacima, prepolovljena  posljednjih petnaest dana.

Ono oko čega se slažu svi ekonomski eksperti, ukoliko ne bude pomoći privrednom sektoru vrlo brzo bi mogle doći u pitanje opstanak velikog broja radnih mjesta kao i poteškoće u izmirivanja plata i samom javnom sektoru. Zvaničan podatak Federalne poreske uprave jeste da je do 27. marta otkaz dobilo 5 500 zaposlenih u Federaciji. Ako se hitno ne poduzmu nikakve mjere ta bi brojka sa 1. aprilom mogla biti od 30-50. 000 zaposlenih, što bi moglo u znatnoj mjeri usložiti ionako tešku situaciju.

Ukoliko dođe do masovnijeg otpuštanja radnika, doći će do lančane reakcije koja vodi smanjenju potrošnje, prihoda od PDV-a, uplate doprinosa a samim tim dolazi u pitanje isplata plata u javnom sektoru,  kao i poteškoće kod isplata penzija u narednom periodu. Krajnje je vrijeme da Federalna vlada usvoji set mjera koje će pomoći privrednim subjektima a samim tim i doprinijeti očuvanju radnih mjesta. Određene mjere trebaju usvojiti i niži nivoi vlasti (kantoni i općine), kako bi se olakšalo buduće poslovanje privrednih subjekata, jer je velikom broju poduzetnika otežano poslovanje a mnogima je poslovanje potpuno onemogućeno.

Trend radio/Mersad Sarajlija

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa