MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Ukrajina planira zabraniti djelovanje Ruske pravoslavne crkve

Ukrajinsko Vijeće za nacionalnu sigurnost i odbranu predložilo je zabranu vjerskih grupa povezanih s Rusijom, rekao je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski, prenosi Kyiv Independent.

Najznačajnija od tih grupa je Ukrajinska pravoslavna crkva Moskovskog patrijarhata, podružnica Ruske pravoslavne crkve. Vijeće za nacionalnu sigurnost i odbranu naložilo je kabinetu da izradi nacrt zakona o takvoj zabrani, a očekuje se da će zakon razmotriti Verkhovna Rada, ukrajinski parlament.

“Osigurat ćemo potpunu nezavisnost naše države. Posebno, duhovnu nezavisnost. Nikada nećemo dopustiti da neko izgradi carstvo unutar ukrajinske duše”, rekao je Zelenski.

Zelenski je također rekao da će Ukrajina uvesti sankcije protiv svećenika koji sarađuju s Rusijom, a njihova imena će biti javno objavljena.

Nedavno je Služba sigurnosti Ukrajine (SBU) provela višestruke pretrese u prostorijama ukrajinskog ogranka Ruske crkve. Tokom posljednje racije 1. decembra, SBU je pronašao rusku propagandu i ksenofobičnu literaturu u samostanu Moskovske patrijaršije u Mukačevu, Zakarpatska oblast.

Iz službe su rekli da su pronašli knjige ksenofobnog sadržaja i brošure koje negiraju pravo Ukrajine na nezavisnost i navode da bi Rusija, Ukrajina i Bjelorusija trebale biti dio jedinstvenog političkog entiteta.

U protekloj sedmici SBU je izvršio racije u najmanje tri druge zgrade Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovskog patrijarhata, pronašavši ruske pasoše čelnika te crkve i dokumente s proruskim ideološkim porukama.

U maju je ukrajinska crkva pridružena Moskvi rekla da će imati “punu nezavisnost” od Ruske pravoslavne crkve, reagujući na kritike crkvenih vođa koje podržava Rusija usred sveobuhvatne invazije na Ukrajinu. Ukrajinski ogranak također je rekao da “osuđuje rat” i “ne slaže se sa stajalištem moskovskog patrijarha Kirila o ratu u Ukrajini”.

Međutim, skeptici su rekli da je to samo trik da se umire kritičari jer je ukrajinski ogranak zapravo ostao dio Ruske crkve i nije proglasio “autokefalnost”, pravoslavni izraz za istinsku nezavisnost.

Prema pravoslavnim pravilima, samo jedna nezavisna ili “autokefalna” crkva može postojati u određenoj zemlji. Potpuna nezavisnost crkve koju podupire Rusija prema pravoslavnim pravilima podrazumijevala bi njeno spajanje s nezavisnom pravoslavnom crkvom Ukrajine, ali crkva pridružena Moskvi protivila se takvom ujedinjenju.

Uprkos javnim izjavama crkve koju podržava Moskva o ratu, agenda crkve ostaje isprepletena s ideologijom Kremlja, a oni službeno ostaju podređeni Ruskoj crkvi u hijerarhiji pravoslavnog svijeta.

Patrijarh Kiril, poglavar Ruske pravoslavne crkve, bio je glasan u svojoj podršci ratu Rusije protiv Ukrajine. Tokom propovijedi u septembru rekao je da žrtvovanje života u ratu protiv Ukrajine “pere grijehe”.

Kao rezultat ruske invazije, sve više i više pravoslavnih parohija počelo je prelaziti iz crkve koju podržava Kremlj u Pravoslavnu crkvu Ukrajine.

Broj parohija koje su napustile crkvu pridruženu Rusiji iznosio je 54 u martu i 104 u aprilu, a vrhunac je bio 229 u maju. Nakon toga se proces usporio.

Izvor:Klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa