MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Ukrajina tvrdi da je probila prvu liniju ruske odbrane

Ukrajina je u petak saopćila da su njene trupe probile prvu rusku liniju odbrane na nekoliko mjesta, iako su tada naišle na još jače utvrđene ruske položaje.

Zamjenica ministra odbrane Hana Maliar saopćila je da kijevske trupe, u toliko hvaljenoj kontraofanzivi protiv ruskih snaga, napreduju u regiji Zaporožja. Vašington je također u petak saopćio da je Kijev postigao značajan napredak na južnom frontu u posljednja 72 sata.

“Postoji ofanziva u nekoliko pravaca i na određenim područjima. I na nekim mjestima, na određenim područjima je probijena ta prva linija. U nekim područjima nije probijena, tamo je situacija drugačija”, izjavila je Maliar na televiziji.

Ona je, međutim, dodala da su ukrajinski vojnici koje se bore za napredovanje kroz gusto minirana područja skoro tri mjeseca sada naišli na velika odbrambena ruska utvrđenja.

“Gdje smo već prešli na sljedeću liniju, tu je neprijatelj mnogo više utvrđen i, osim miniranja, vidimo i betonska utvrđenja, naprimjer, ispod glavnih komandnih visina, a naše oružane snage moraju savladati mnogo prepreka kako bi se išlo naprijed”, kazala je ona.

U Vašingtonu je portparol Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Džon Kirbi kazao je da su Sjedinjene Države “u posljednja 72 sata ili otprilike toliko primijetile izvjestan napredak ukrajinskih oružanih snaga u toj južnoj liniji napredovanja koja izlazi iz područja Zaporožja”.

“Oni su postigli određeni uspjeh protiv te druge linije ruske odbrane”, rekao je Kirbi, dodajući da je na Ukrajini kako da iskoristi taj uspjeh.

“To ne znači da ne vode računa o tome da ih još čekaju teške borbe dok pokušavaju da napreduju južnije ili da bi Rusija mogla pokrenuti kontranapore”, dodao je.

Ukrajinska vojska u kontraofanzivi još nije zauzela nijedno veće naselje, iako je ponovo osvojila više od desetak zaseoaka. Prošle sedmice je zauzela selo Robotin, iza koga se nalazi uzvišenje pod ruskom okupacijom, ogromni protutenkovski rovovi i linije betonskih utvrđenja vidljive iz svemira.

Rusija već naziva ukrajinski pritisak neuspjehom, dok Kijev tvrdi da namjerno napreduje sporo da smanji gubitke i da je njegov zadatak teži jer mu nedostaje zračna snaga koju zapadni saveznici uzimaju zdravo za gotovo, prenosi Reuters.

Izvor:BHRT

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa