MARKETING

Ukrajinci potopili još jedan ruski brod u blizini Zmijskog otoka

Ukrajinska mornarica objavila je kako su pogodili još jedan ruski brod, ovaj put tegljač Spasatel Vasily Bekh. Brod je pogođen u blizini strateški bitnog Zmijskog otoka na Crnom moru.

Kako su naveli iz ukrajinske mornarice na brodu se nalazio i protivzračni sistem Tor. Brod je pogođen prilikom transporta municije, oružja i osoblja crnomorske flote na Zmijski otok.

Na snimku koji je načinjen iz drona vidi se najvjerovatnije protivbrodski projektil kako pogađa ruski brod. Ukrajina je ranije koristila protivbrodske projektile domaće proizvodnje “Neptun”, a u okviru pomoći zapadnih zemalja isporučeni su joj i protivbrodski projektili “Harpun”.

Pogođeni tegljač Spastel Vasily Bekh, porinut je 2017. godine i jedan je od novijih brodova u sastavu ruske crnomorske flote. Brod je imao deplasman 1605 tona.

Najveći uspjeh ukrajinske vojske u borbi sa nadmoćnom ruskom mornaricom na Crnom moru do sada je potapanje flagshipa ruske crnomorske fltoe raketne krstarice “Moskva”.

Potapanje broda koji je vršio snabdijevanje Zmijskog otoka, stavit će ruske trupe na ovom otoku pod dodatni pritisak. Otok je stekao mitski status nakon što je u prvim satima ruske invazije malobrojna ukrajinska posada prkosno odgovorila na zahtjev za predajom.

IZVOR:KLIX.BA

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo