MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Ukrajinci u velikoj kontraofanzivi, na udaru važna čvorišta ruske vojske

Ukrajinske snage napale su istočni grad Balakliju u regiji Harkov, koji drže Rusi, rekao je visoki promoskovski separatistički dužnosnik, dok su ukrajinski dužnosnici ostali oprezni oko odvijanja protuofanzive.

Guverner regije Lugansk Serhej Gaidai rekao je ukrajinskoj televiziji, ne navodeći lokacije, da je protunapad u toku i da ukrajinske snage imaju određeni uspjeh. Nije želio davati više detalja.

U svom redovnom izvještaju o situaciji u srijedu ujutro, ukrajinska vojska je rekla da su njene kopnene snage napale sedam ruskih zapovjednih tačaka i 13 “objekata koncentracije ruskog ljudstva”, ne navodeći gdje, prenio je Reuters.

Također je rečeno da su njene snage odbile ruske napade na razne gradove u istočnoj regiji Donjecka, uključujući strateški grad Bakhmut.

Predsjednikov savjetnik je ranije u utorak objavio na Twitteru da će od predsjednika stići “sjajne vijesti” o operaciji u sjeveroistočnoj regiji Harkov.

Međutim, u svom večernjem obraćanju predsjednik Volodimir Zelenski jedva je spomenuo operacije u regiji Harkov, ali je rekao da je pet ruskih krstarećih projektila oboreno u utorak, većina njih na jugu.

Reuters nije mogao neovisno provjeriti ukrajinske tvrdnje, a Rusija nije odmah odgovorila.

No dužnosnik promoskovske otcijepljene Narodne Republike Donjeck u utorak je dao neobično iskren prikaz borbi u Balakliji, istočnom gradu od 27.000 ljudi koji se nalazi između Harkova i Izjuma koji drže Rusi, grada s velikim željezničkim čvorištem koje koriste Moskva za opskrbu svojih snaga.

“Danas su ukrajinske oružane snage, nakon dugotrajne topničke pripreme započele napad na Balakliju…”, rekao je Daniil Bezsonov na Telegramu, dodajući da bi, ako grad bude izgubljen, ruske snage u Izjumu postale ranjive na svom sjeverozapadnom krilu.

U ovom trenutku Balaklija je u operativnom okruženju i unutar dometa ukrajinskog topništva. Svi prilazi su odsječeni vatrom, dodao je.

Nekoliko objava na društvenim mrežama vojnih blogera i svjedoka također je izvijestilo o borbama oko Balaklije.

IZVOR: KLIX.BA

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo