MARKETING

Ukrajinska djeca nastavljaju školovanje u Poljskoj

Mnoga ukrajinska djeca koja su posljednjih sedmica ostala bez domova i pobjegla iz svoje ratom zahvaćene zemlje, život su nastavila u susjednoj Poljskoj čije su se vlasti pobrinule da im osiguraju normalno odrastanje i nastavak obrazovanja.

Jedna od obrazovnih ustanova koja je otvorila svoja vrata ukrajinskoj djeci je “Dvanaesta osnovna škola” u Režovu.

Djeca iz Ukrajine nastavu pohađaju u mješovitim razredima zajedno sa svojim poljskim vršnjacima. Od ukupno 361 učenika u toj školi, 50 je iz Ukrajine.

Škola ima iskustva s adaptacijom djece iz inostranstva, jer su prije rata u Ukrajini nastavu u njoj pohađala i djeca iz Japana i Kazahstana.

Djeci se nastoji pružiti puna psihološka pomoć, a časovi su usklađeni na način da im popune vrijeme i pomognu im u učenju poljskog i engleskog jezika.

Prema jučerašnjim podacima ukrajinskih vlasti, u ruskim napadima u Ukrajini poginulo je 128 djece, a 172 je povrijeđeno.

Saopšteno je da je u bombardovanju ruske vojske oštećeno 566 obrazovnih ustanova, a 73 su potpuno uništene.

Rat Rusije i Ukrajine, koji je počeo ruskim napadom 24. februara, izazvao je međunarodnu osudu, doveo do finansijskih sankcija Moskvi i podstakao egzodus globalnih firmi iz Rusije.

Od tada je najmanje 1.035 civila ubijeno u Ukrajini, a 1.650 ranjeno, saopštili su Ujedinjeni narodi. Istovremeno, više od 3,6 miliona Ukrajinaca je pobjeglo u susjedne zemlje, najviše u Poljsku.

Izvor: bhrt

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo