Ukrajinski pregovarač: Rusi su prihvatili sve naše prijedloge, osim jednog

Ukrajinski pregovarač David Arakhamija rekao je da Rusija prihvaća stajališta Ukrajine s izuzetkom stava Kijeva o Krimu, prenosi kijevska novinska agencija Interfax Ukraine.

Dodaje se kako je Rusija naznačila da su nacrti mirovnih sporazuma u dovoljno uznapredovaloj fazi da bi omogućili izravne konzultacije između čelnika dviju zemalja.

Agencija je citirala Davida Arakhamiju kako je rekao ukrajinskoj televiziji da je Rusija prihvatila cjelokupni stav Ukrajine, s izuzetkom njenog stava o Krimu.

Ukrajinski Interfax također izvještava da će Turska vjerovatno biti mjesto gdje će se Vladimir Putin i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski sastati na mirovnim pregovorima.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan nazvao je Putina i Zelenskog u petak “i čini se da je sa svoje strane potvrdio da su spremni dogovoriti sastanak u bliskoj budućnosti”, rekao je pregovarač David Arakhamia.

Pregovori proteklih dana bili su teški, javlja Reuters, a Kremlj je rekao da je jedan od ciljeva vojne operacije u Ukrajini obnova državnosti Donjecka i Luhanska unutar granica dogovorenih 2014. godine.

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo