MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Umro je veliki Abdulah Sidran

Bosanskohercegovački pjesnik, pisac i scenarist Abdulah Sidran preminuo je danas, 23. marta, u 80. godini.

Za biografiju akademika Abdulaha Sidrana malo je reći da je bogata. Pjesme, drame, scenariji… Rođen je 2. oktobra 1944. godine u Sarajevu.

Osnovnu školu, gimnaziju i Filozofski fakultet pohađao u Sarajevu. Uređivao omladinske listove i časopise, predavačke tribine….

Do aprila 1992., kad je počela agresija na BiH, bio je zaposlen na TV Bosne i Hercegovine, kao “vodeći dramaturg”.

U književnosti se javio sredinom sedamdesetih godina, pjesmama i prozom, u generaciji mladih književnika koju često nazivaju “šezdeset-osmaškom”. Za svoje pjesničke knjige nagrađivan je najznačajnijim književnim i društvenim priznanjima. Dobitnik je Šestoaprilska nagrade grada Sarajeva, Godišnje nagrada Udruženja književnika BiH, Godišnja nagrada Izdavačkog preduzeća “Svjetlost”, Zmajeve nagrade….

Za knjigu poezije “Sarajevski tabut”, koju je objavio u ratu, dobio je “Nagradu slobode”, PEN-centra Francuske, priznanje koje je pripalo velikanima poput Solženjicina, Saharova ili Havela.

Njegova poezija prevođena je na njemački, francuski, italijanski…

Jedan je od najznačajnijih scenarista u kinematografiji bivše Jugoslavije. Napisao je scenarije za filmove “Sjećaš li se Dolly Bell?”, “Otac na službenom putu”, “Kuduz” Ademira Kenovića… , itd.) Kao filmski autor, dobitnik je brojnih nagrada i priznanja.

Član je Akademije nauka i umjetnosti BiH i majstorski kandidat u šahu.

U štampi je izašla njegova knjiga „A Nurija veli“. Knjiga je izbor „fejsbučarenja“, opisao je u najkraćem ovo djelo u izjavi za magazin „Azra“.

– Knjiga je zbirka mudrolija narodnog filozofa Nurije – rekao je tada Sidran.

Dobio je i nagradu “25. novembar” za životno djelo iz oblasti književnosti.

– Ja ogromnost ovoga trenutka, ove geste ne vidim samo u onome što je u estetsko-kritičkom zamjeravanju moga doprinosa bosanskoj književnoj duhovnosti nego i onome što se zove životno djelo, životno djelo ne samo u književnosti nego i u onome što je i društveno djelovanje putem književnosti – rekao je tada Sidran.

U svom stvaralačkom radu, između ostalog, je objavio: knjige poezije „Morija“, „Sarajevska zbirka“, „Sarajevski tabut“, „Suze majki Srebrenice“, „Planeta Sarajevo“, „Zašto tone Venecija“, dramu „U Zvorniku ja sam osatvio svoje srce“, zbirku publisitičkih tekstova „Oranje mora“, autobiografski roman „Otkup sirove kože“…

Napisao je scenarije za kultne filmove „Sjećaš li se Dolly Bell?“, „Otac na službenom putu“, „Kuduz“, „Praznik u Sarajevu“, „Savršeni krug“…

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa