MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

UN apelira na vlasti u Krajini da ne ograničavaju slobodu kretanja migranata

Operativna grupa za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migracijskom situacijom na području Unsko-sanskog kantona je 13. novembra 2019. godine donijela zaključke o uvođenju blokade dva prihvatna centra: Bira u Bihaću i Miral u Velikoj Kladuši, kaže se u saopćenju UN-a.Ovim mjerama, migrantima i azilantima, uključujući djecu bez pratnje, zabraniti će se ulazak i izlazak iz ta dva centra, osim u slučaju pokušaja prelaska hrvatske granice, dodali su.

UN u BiH u potpunosti prepoznaje nesrazmjerni teret koji imaju vlasti Unsko-sanskog kantona i lokalne zajednice pogođene velikim brojem migranata i azilanata bez odgovarajućih sredstava ili rješenja.

UN u BiH želi podsjetiti vlasti da su dva spomenuta centra uspostavljena u koordinaciji s Ministarstvom sigurnosti BiH i da ih je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine prepoznalo kao službene privremene prihvatne centre [Službene novine BiH 28/19, VM 46/19, 11. marta 2019.] i da, do daljnjeg, ta odluka ostaje na snazi.

“Nadalje, prema bosanskohercegovačkom zakonu o azilu (2016), osobe koje su izrazile namjeru podnijeti zahtjev za azil u Bosni i Hercegovini imaju zakonsko pravo boraviti u zemlji, što im obezbjeđuje potpunu slobodu kretanja, pa stoga nema osnova, prema važećim zakonima BiH, za ograničavanje njihove slobode kretanja. Pravo na slobodu kretanja je također utvrđeno međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima i izbjeglicama koje se primjenjuje u BiH. Migranti i azilanti imaju pravo na potpuno uživanje tih prava bez ograničenja. Ograničenje slobode kretanja migranata i tražitelja azila se mora temeljiti na pojedinačnoj procjeni, a ne na kolektivni način kako navedena mjera podrazumijeva”, saopćili su.

Efekti onemogućavanja kretanja i držanja migranata i azilanata u zatvorenom
prostoru, kao što je viđeno tokom ranije izvršenih sličnih mjera u privremenom prihvatnom centru Bira, uključuju akutni stres, anksioznost, strah i povećanje tenzija koje mogu eskalirati u nasilno ponašanje, poručeno je iz UN-a.

Klix.ba/Trend radio

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa