UN: Nedostaci hrane i ljudskih sloboda dodatno pogoršani u Sjevernoj Koreji

Usljed produženog zatvaranja granica zbog KOVID-19 i sve većeg napada na građane, Sjeverna Koreja se suočava sa najgorom situacijom s oprskobom hranom i stanjem ljudskih prava u posljednjih nekoliko godina, navodi se u izvještaju koji je objavio istražitelj Ujedinjenih naroda, javila je UPI.

Tomas Ojea Kvintana, specijalni izvjestilac UN-a za ljudska prava u Sjevernoj Koreji, naveo je u izvještaju da su se uslovi u toj državi pogoršali tokom šest godina koliko je on na toj funkciji.

“Specijalni izvjestitelj je ozbiljno zabrinut zbog pogoršanja stanja ljudskih prava, posebno zbog pogoršanja krize s hranom i strože kontrole sloboda ljudi”, napisao je Ojea Kvintana u finalnom izvještaju, koji će biti predstavljen Vijeću UN-a za ljudska prava u ponedjeljak.

Više od 41 posto stanovništva nema siguran izvor hrane, navodi se u izvještaju, dok samo 29 posto djece uzrasta od 6 do 23 mjeseca prima minimalno prihvatljivu ishranu prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije.

Proizvodnja hrane u Sjevernoj Koreji prošle godine iznosila je 4,6 miliona tona, prema Korejskom institutu za nacionalno ujedinjenje, dok je zemlji potrebno više od šest miliona tona da prehrani svoj narod.

“Hronični nedostaci u dostupnosti adekvatne hrane tokom cijele godine bili su stalna preokupacija tokom godina, a sada kada je zemlja još uvijek pod strogim mjerama KOVID-19, zabrinutost oko snabdijevanja hrane je ozbiljnija nego u bilo kom periodu tokom šestogodišnjeg mandata specijalnog izvjestioca”, navedeno je u izvještaju.

Izvor:BHRT

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo