Prvi od dva koraka prema Euru: Zmajevi na Grbavici dočekuju Sjevernu Irsku!

Nogometna reprezentacija BiH večeras na stadionu Grbavica igra polufinalni susret baraža za odlazak na Evropsko prvenstvo 2021. godine protiv Sjeverne Irske, a eventualnom pobjedom Zmajevi će doći na samo korak od historijskog uspjeha.Evropska nogometna asocijacija (UEFA) je 17. marta i službeno odgodila Evropsko prvenstvo 2020. za narednu godinu, a shodno toj odluci pomjeren je i baraž za smotru najboljih ekipa Starog kontinenta, koji je trebao biti održan krajem marta.

Umjesto toga, utakmice su se prvobitno trebale igrati u junu, međutim kako sezona ni mjesecima nakon toga nije nastavljena, UEFA je odlučila da će se utakmice baraža za odlazak na Evropsko prvenstvo igrati u oktobru i novembru ove godine.

Tako će naša reprezentacija prvi meč, odnosno susret polufinala, igrati protiv Sjeverne Irske na Grbavici, a ukoliko ostvarimo pobjedu, naš tim će igrati protiv boljeg iz duela Slovačke i Republike Irske i taj susret bi se trebao igrati u novembru.

Što se tiče našeg prvog protivnika, Sjevernu Irsku imali smo priliku detaljno upoznati u prošlom izdanju Lige nacija, odnosno 2018. godine kada je selektor reprezentacije BiH bio Robert Prosinečki, a u obje tekme naš tim je ostvario pobjede; prvu u Belfastu rezultatom 2:1, a drugu na Grbavici rezultatom 2:0.

Pravdu na stadionu Grbavica će dijeliti španski arbitar Antonio Mateu Lahoz, jedan od najboljih svjetskih nogometnih sudija, a koji se, između ostalog, nalazi se u UEFA-inoj elitnoj grupi i 2017. i 2019. godine je sudio polufinale Lige prvaka.

Kada je riječ o bh. terenima, premijeru će imati i VAR tehnologija koja će se koristiti na svim utakmicama baraža za odlazak na Euro, pa tako i na Grbavici, a treba reći i to da će na stadionu biti približno 1.800 navijača s obzirom na to da je UEFA dozvolila do 30 posto kapaciteta stadiona.


Utakmica polufinala baraža za Euro između Bosne i Hercegovine i Sjeverne Irske igra se na stadionu Grbavica od 20:45 sati

Vezane vijesti: