MARKETING

Uprkos Dodikovom protivljenju novi ambasador Njemačke u BiH predao akreditive

Novoimenovani ambasador Njemačke u Bosni i Hercegovini Thomas Fitschen predao je kopije akreditivnih pisama. Riječ je o ambasadoru za kojeg je bila sazvana i posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) kada je odbačen veto Milorada Dodika (SNSD), člana Predsjedništva BiH o davanju agremana ambasadoru SR Njemačke u BiH Thomasa Fitschenu.

Naime, tada je NSRS “preuzela” ulogu države s obzirom na to da entitet ne može davati agremane već to čini državno Predsjedništvo.

Milorad Dodik je povukao vitalni nacionalni interes na ovu odluku, navodeći kao razlog da je “veoma štetna po vitalne interese Republike Srpske“.

Nakon što je on odbačen Dodikov veto, Narodna skupština ponovo je na sebe “preuzela” državne nadležnosti navodeći u zaključku kako “daje agreman” njemačkom ambasadoru. Tim glasanjem u NSRS-u nije osporena Odluka Predsjedništva BiH donesena 2. septembra i ona nastavlja biti važeća.

A tog 2. septembra članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šedfik Džaferović su dali agreman ambasadoru dok je Dodik bio protiv.

Danas je, shodno navedenim odlukama, novoimenovani ambasador Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini Thomas Fitschen predao kopije akreditivnih pisama.

Načelniku Odjela za diplomatski protokol Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Mirsadu Bešiću, 28. septembra 2022. godine, kopije akreditivnih pisama uručio je novoimenovani ambasador Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini Thomas Fitschen.

Trend radio

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo