MARKETING

USK bez budžeta i odluke o privremenom financiranju: Nema plate za 2.000 radnika u zdravstvu

Kasni isplata decembarske plate za 2.000 radnika zaposlenih u zdravstvu Unsko-sanskog kantona (USK). Razlog tome je što Skupština Unsko-sanskog kantona nije blagovremeno, odnosno do 31. decembra prošle godine, usvojila Odluku o privremenom financiranju za prvi kvartal 2022. godine, kao ni Finanancijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja.

“Kantonalnoj bolnici isplaćujemo sredstva preko tri doznake, jedna je vezana za decembar dok su ostale dvije u vidu pozajmice i određene akontacije. Mi u ovom trenutku nismo u stanju da isplatimo tu vrstu doznake. Ukoliko se usvoji odluka o privremenom financiranju, moći ćemo isplatiti tranše zdravstvenim ustanovama ali umanjene za deset posto”, rekao je Jasmin Husetić, direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja USK.

Iz Sindikata ljekara i stomatologa USK napominju da očekuju do kraja mjeseca isplatu plate u iznosu dogovorenom kolektivnim ugovorom. Očekuju, dodaju, da direktori zdravstvenih ustanova preuzmu odgovornost za ovaj problem.

“Mi smo zgroženi ovom situacijom u kojoj je politika veći prioritet od zdravstvenih radnika. Slična je situacija bila i u aprilu prošle godine kada nam je plata kasnila 20 dana, a Skupština se bavila kadrovskim pitanjima. Zdravstveni radnici imaju svoje porodice, kredite, školuju djecu i na, kraju, zaradili su te plate. Nas administracija ne zanima, to je posao direktora, a čini mi se da jako malo rade na tome”, rekao je Amir Rekić, predsjednik Sindikata ljekara i stomatologa USK.

Iz Sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu Kantonalne bolnice u Bihaću poručuju da neće biti marionete politikanstva.

“Dvije godine nosimo teret korone, radimo i snalazimo se kako znamo i možemo. I, svi su nas hvalili. Očekivali smo od svih zastupnika da to ne bude deklarativno samo na društvenim mrežama, nego i konkretno u skupštinskim klupama. Očekivali smo da nađu zajednički jezik, a ne da se bave politikanstvom i tom patološkom borbom za vlast”, kaže Elvir Hrustanović, predsjednik Sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu Kantonalne bolnice “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću.

Razim Halkić, predsjedavajući Skupštine USK, naredne sedmice će zakazati sjednicu na kojoj će se, između ostaloga, naći i Financijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja USK.

“Do sada je uvijek Plan Zavoda usvajan jednoglasno, i to očekujem i ovaj put. To nije politički dokument i ne bi trebao biti tema političkih igara, jer se radi o zdravstvenim radnicima koji rade u vrlo teškim uvjetima”, ističe Razim Halkić, predsjedavajući Skupštine USK.

Plate 2.000 radnika zaposlenih u zdravstvu uvjetovane su usvajanjem Financijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja USK. 

Uz to, ukoliko do kraja mjeseca Skupština ne usvoji budžet, ili makar odluku o privremenom financiranju, bez plate za januar ostat će i oko šest hiljada budžetskih korisnika.

IZVOR: BHRT

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo