MARKETING

USK: Predstavnici Sindikata policije održali konferenciju za medije, najavljeni mirni protesti za kraj decembra

Sindikat policije USK, održao je danas press konferenciju, na kojoj su za 28. decembar najavljeni mirni protesti. Razlog ovakve odluke, kako su naveli, nalazi se u smanjenju plaća policijskim službenicima za 10 odsto, što iznosi oko 80,00 maraka. Potez je to Ministarstva financija USK, koje se, kako nam je kazano u Sindikatu, ogradilo odredbama potpisanog Kolektivnog ugovora. U Sindikatu se pitaju, zašto to nisu učinili prije 13 mjeseci, kada je počelo provođenje Kolektivnog ugovora, već  su se na smanjenje plaća odlučili prije mjesec i pol dana, u vrijeme, kada su troškovi života enormno porasli.

Isto tako navode, da su aktuelnim Kolektivnim ugovorom izgubili mnoga prava, a u Federaciji su i dalje među zadnjima, kada je osnovica plaće u pitanju. Tako naprimjer, u ZE-Do i Sarajevskom kantonu osnovica plaća policijskih službenika iznosi 330, a u USK 295 maraka. Dodaju, kako su prošle godine, uočili greške kod obračuna plaća na minuli rad i to još od 2012; zbog čega su novčano itekako oštećeni. Smatraju da i za ovaj propust neko mora odgovarati, a grešku ispraviti ili bi mogli iskoristiti mogućnost tužbi.

Najviše ih iritira činjenica da su se na njihove pozive za održavanje sastanka sa predstavnicima Vlade i Ministarstva financija, svi oglušili, te da od njih nije traženo čak ni mišljenje po pitanju kreiranja Budžeta za 2022. godinu. Stoga tvrde da će mirni protesti biti samo upozorenje vlastima, a ukoliko se i dalje ništa ne promijeni, primijeniće rigoroznije mjere, odnosno generalni štrajk.

Izvor:RTVUSK

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo