MARKETING

USK u 2022. ušao bez budžeta i odluke o privremenom finansiranju

U novu godinu Unsko-sanski kanton ušao je bez budžeta i bez oduke o privremenom financiranju. Isplate dobavljačima i plaće uposlenicima za decembar nisu upitne jer su planirane prošlogodišnjim budžetom. Međutim, nema stavaranja novih obaveza tako da je rad svih institucija ograničen. Pravi će problemi nastati ako do kraja mjeseca ne bude usvojen budžet ili odluka o privremenom financiranju.

Ovaj saziv skupštine ostat će upamćen po najvećem broju političkih transfera, najmanje održanih sjednica i najvećim plaćama. Zbog nepostojanja većine, USK je u ovu godinu ušao bez odluke o privremenom finansiranju, bez budžeta i bez plana Zavoda zdravstvenog osiguranja i odluke o premiji, čime je direktno ugrožen zdravstveni sistem.

„Vidim da su svi zauzeli određene pozicije i da niko ne popušta. Ponukan time da na prošloj sjednici nisu prošle odluke od značaja za građane, nisam više optimista“, kaže Razim Halkić, predsjedavajući Skupštine USK (SDP).

Uz trenutni odnos snaga potrebna je podrška opozicije, koju predvodi SDA.

„Nas isključivo zanima ono što je ustavom predviđeno. Ukoliko bilo šta ima politički karakter, nećemo razgovarati ni o budžetu ni o odluci o privremenoim finansiranju“, poručuje Jasmin Musić, predsjednik Kluba SDA u Skupštini USK-a.

Vlada je 30. decembra usvojila Prijedlog budžeta od 276 miliona maraka i dobila pozitivno mišljenje Federalnog ministarstva finansija. Na potezu je Skupština.

„Zdravstveni radnici će od 1. jauara imati veće plate. Taj smo dogovor ispoštovali. U potpunosti poštujemo kolektivni ugovor kada su u pitanju prosvjetni radnici i policijski službenici. Onakve ugovore kakve smo potpisali takve i poštujemo“, ističe Mustafa Ružnić, premijer USK-a (NES).

Prošlogodišnji je budžet usvojen uz podršku SDA-ove zastupnice Bernade Jukić-Kličić koja se u međuvremneu vratila pod okrilje stranke. Sada pozicija ima fiksnih 15, a za 16 treba online sjednica.

„Kolega Šahinović, koji je na liječenju, 16 je ruka. Meni je puno veći interes da nađemo prohodnu većinu kroz Skupštinu, da to sve radimo mnogo lakše, protočnije, jer ima puno stvari koje čekaju“, naglašava Halkić.

Premijer upozorava da rad institucija nije blokiran, ali je ograničen.

„Nema stvaranja novih obaveza, ali sve obaveze koje su nastale do 31. decembra će biti uredno izmirene u narednih mjesec dana tako da plate budžetskih korisnika i sve ono što se tiče našeg rada neće stati“, naglasio je Ružnić.

Imali većinu ili ne, radili ne radili, zastupnicima će biti obračunati paušali i plate. Za isplatu im se, za razliku od ostalih budžetskih korisnika, ne žuri, to su im ionako, samo dodatna primanja.

IZVOR: FTV

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo