Aktivizam mladih u Velikoj Kladuši

Mladi predstavljaju izuzetno značajnu kategoriju društva i stoga je veoma važno posvetiti im određenu pažnju kako bi oni iznijeli svoja mišljenja , stavove i ideje. Aktivizam mladih kao pojam predstavlja skupinu mladih, ambicioznih ljudi koji su okupljeni oko neke ideje i koji kroz zajedničko provođenje određenih projekata imaju cilj da unaprijede kvalitet života i doprinesu društvu, a isti obuhvata različite aktivnosti i projekte. Djelovanje može biti,  na lokalnom, nacionalnom, regionalnom ili međunarodnom nivou.  

Osnovna vrsta aktivizma jeste volontiranje kojim mladi se osjećaju korisno, stiču nova iskustva, uče nešto novo i ono što je najbitnije, pomažu onima kojima je  potrebno.

Aktivizam se u Velikoj Kladuši ispoljava kroz rad lokalnih aktivističkih društava kao što su; AsuBiH i Vijeće učenika. Neki od projekata AsuBiH-a na koje su aktivisti posebno ponosni su; Socijalni dan u kojem srednjoškolci na jedan dan zamijene svoje školske klupe za radna mjesta, Bob36 u čast Bob Marley-a u kojem su se srednjoškolci odlučilli za par aktivnosti kojima su usrećili građane Velike Kladuše, a to su jedna ruža za tebe, slatkiš čini sreću, happy ballon i flashmob. Također treba pomenuti i ocrtavanje murala sa kojima su  uljepšali unutrašnjost  škola i na taj način izrazili svoju kreativnost.

AsuBiH je nevladina, nestranačka i nepolitička organizacija koja okuplja sve srednjoškolce u Bosni i Hercegovini kako bi se borili za poboljšanje statusa istih. Jedna od najaktivnijih organizacija koja broji veliki broj srednjoškolaca širom Bosne i Hercegovine. Iza njih stoje razne akcije i projekti, kao i mnogi planirani u budućnosti.

„Naša osnovna misija jeste  bavljenje aktivizmom a ono čemu težimo  jesu  promjene u društvu. Mi jednostavno  želimo promijeniti monotoniju života srednjoškolaca“ – rekla nam je Alma Nuhanović, koordinatorica AsuBiH-a za Veliku Kladušu.

Jedna od dugogodišnjih aktivistica jeste i Nudžejma Karajić, koja nam je rekla da ima pozitivna iskustva u svim akcijama u kojima je dosada učestvovala i pozvala je mlade da se uključuju u udruženja koja se bave aktivizmom mladih.

Ono što je vrlo bitno u svakoj zajednici je da mladi aktivno učestvuju u bilo kom obliku aktivizma i na taj način doprinose svojoj boljoj budućnosti i poboljšaju svoga položaja u društvu.

Priča rađena u sklopu projekta “Škola Novinarstva – Znanje je moć”.

Autorica – Sara Murgić

Vezane vijesti: