KORONAVIRUS I ZDRAVSTVENE USTANOVE USK-A: REFUNDIRATI TROŠKOVE DOMOVA ZDRAVLJA I KANTONALNE BOLNICE

Zaštitna oprema, rad Covid ambulanti i odjela, praćenje zaraženih pacijenata uz ostalo dodatni su troškovi koji opterećuju poslovanje zdravstvenih ustanova u USK.Ugovor koji je za ovu godinu potpisan s Zavodom zdravstvenog osiguranja sredinom godine ipak nije predvidio tu situaciju te sredstava za ovu namjenu troše iz redovnih prihoda.

Nakon proglašenja pandemije koronavirusa Vlada USK izdvojila je 1,5 milion maraka kako bi zdravstveni radnici bili bolje opremljeni u svakodnevnom radu.

Da to nije dovoljno i da domovi zdravlja i kantonalna bolnica bilježe minuse zbog povećanih troškova u borbi s koronom jučer je bilo govora na sjednici Kriznog štaba ministarstva zdravstva. Zaključak koji je usvojen je da su potrebna još 2 miliona maraka koje bi rebalansom trebali osigurati ZZO i Vlada USK. Situacija se usložnjava, drugi val epidemije je već uveliko tu i zdravstvene ustanove trebaju dodatnu pomoć, kako bi  finansijski prebrodile ovu godinu, istaknuto je između ostalog na održanom sastanku.

Izvor:RTVUSK

Vezane vijesti: