Mladi novinari iz Prijedora posjetili Veliku Kladušu i novinare Trend radija

U sklopu projekta “Studijska razmjena mladih novinara” mladi novinari Free radija iz Prijedora posjetili su polaznike Škole novinarstva Trend radija iz Velike Kladuše.
Posjeti je prisustvovalo 10 mladih iz Prijedora zajedno sa mentoricom novinarkom Amrom Rešić, a u Velikoj Kladuši dočekalo ih je 8 polaznika Škole novinarstva i mentorica. Prilikom prvog susreta između mladih iz dva različita grada primjetna je bila pozitivna atmosfera koja je stvorena zajedničkim upoznavanjem i druženjem. Nakon upoznavanja, učesnici su sa radom počeli na način da su podijeljeni u 4 grupe, a zatim je svaka grupa izabrala jednu temu koju su zajednički odradili.


Teme koje su obrađivali bile su: „Noćni život mladih u Velikoj Kladuši“, „Online nastava“ (anketa sa građanima), „ADK nakon godinu dana rada“ i Utisci o samoj posjeti . Prilikom završetka svake od tema, svi učesnici  ušli su studio Trend radija gdje su snimali svoje priče i upoznali se sa radom u studiju. Poslije radne ali opuštene atmosfere, cijela ekipa otišla je na zajednički ručak nakon čega su obilazili Veliku Kladušu, a posebno ih se dojmio Stari grad na kom su uživali i još bolje se upoznali. Stari grad Velika Kladuša inače je poveznica, pa smo sigurni da je povezao i ove mlade ljude koji će vjerovatno nastaviti graditi svoje prijateljstvo.
Kako se moglo primijetiti svi su bili uzbuđeni zbog dolaska i druženja, a prilikom susreta i nakon obavljenog posla, svi su se složili da jedva čekaju narednu razmjenu, kada će mladi novinari iz Velike Kladuše krajem augusta posjetiti Prijedor.Prijedor u posjeti Velikoj Kladuši bila je treća posjeta u sklopu projekta ”Studijska razmjena mladih novinara”, a naredna će se održati ovog vikenda ( 14.-16.08.) kada Free radio iz Prijedora ide u posjetu Zenici i mladim novinarima iz Radija Active.

Projekat se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM) uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), a u kojem učestuju 3 medija iz tri grada u BiH: Free radio Prijedor, Radio Active Zenica i Trend radio Velika Kladuša.

Nejra Mustedanagić-Ljubijankić/Trend radio

Vezane vijesti: