Uskok pokrenuo istragu nad 26 osoba zbog nekretninskih prevara

Uskok je, temeljem policijske kaznene prijave, pokrenuo istragu protiv 26 osoba koje se sumnjiče za niz prevara kako bi stekli vlasništvo nad nekretninama koristeći se lažnim kupoprodajnim ugovorima i drugim pravnim aktima u sklopu zločinačkog udruženja. 

Zagrebačka policija je izvijestila da je dovršila opsežno višenamjensko istraživanje nad 23 muškarca i tri žene, u dobi od 26 do 72 godine, koje sumnjiči za prevare, krivotvorenja isprava i pomaganja u tim nedjelima u sastavu zločinačkog udruženja te primanja i davanja mita.

Ne navodeći identitete osumnjičenika, policija je precizirala da su Krešo Matić (65) i 44-godišnjak od studenog 2019. do travnja 2022. vodili zločinačko udruženje radi stjecanja imovinske koristi prijenosom vlasništva na većem broju nekretnina na imena članova zločinačkog udruženja i na druge s njima povezane osobe, a bez znanja i pristanka zemljišnoknjižnih vlasnika.

Policija ističe da su pribavljali podatke o preminulim vlasnicima koji nekretnine nisu ostavili u nasljedstvo, odnosno o osobama koje iz drugih razloga nisu u mogućnosti štititi svoje pravne interese. Potom su na temelju krivotvorenih kupoprodajnih ugovora i drugih pravnih akata ulazili u posjed i oduzeli vlasništvo nad nekretninama od zakonito upisanih vlasnika te ih prodavali.

Matić je, navodno, uspostavio sjedište zločinačkog udruženja u zakupljenom prostoru svoje tvrtke te je sa 44-godišnjakom organizirao i podijelio zadaće na način da su njih dvojica sastavljali dokumentaciju s krivotvorenim potpisima ugovornih strana i lažnim javnobilježničkim ovjerama.

Voditelji zločinačkog udruženja su ostale osumnjičenike angažirali da budu ugovorne strane i nositelji prava vlasništva, te da po njihovim uputama potpisuju dokumentaciju i podnose je na javnobilježničku ovjeru te da na sudovima uknjiže vlasništvo.

Policajcu 200 eura za podatke o raspisanim potragama

Uz to, Matić i 44-godišnjak su angažirali 58-godišnjaka kao pravnog savjetnika, pri čemu je on znao da je riječ o nezakonitom pribavljanju nekretnina, a u jednom slučaju su ga angažirali i za pribavljanje posjeda nezakonito stečene nekretnine.

Osumnjičenu 54-godišnjakinju su angažirali za izradu dokumentacije radi uknjižbe vlasništva, 45-godišnjakinju za pronalazak kupaca nekretnina, a 70-godišnjaka za čuvanje posjeda jedne od nekretnina.

Sumnja se i da se 29-godišnjak, nakon što mu se obratio 53-godišnjak radi pribavljanja službenik podataka o osobama i vozilima, dogovorio s 31-godišnjim zagrebačkim policajcem da mu za 200 eura dostavi podatke o raspisanim potragama za osobama i vozilima.

Policija ističe da su nakon kriminalističkog istraživanja 21 osumnjičenik predan pritvorskom nadzorniku, dok se tri osumnjičenika od ranije nalaze u zatvoru, a za jednim se intenzivno traga.

Uskok je sucu istrage zagrebačkog Županijskog suda predložio određivanje jednomjesečnog istražnog zatvora protiv 12 okrivljenika.

Prema pisanju medija, Krešo Matić je prije više od deset godina bio optužen u poznatom slučaju nekretninskih prevara zajedno s Jagodom Blum. Nakon održanoga suđenja, Blum je 2013. godine nepravomoćno osuđena na devet godina zatvora, dok je Matić osuđen na četiri godine i deset mjeseci.

Izvor:BHRT

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo