MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Ustavni sud BiH: Zabranom kretanja za starije od 65 i mlađe od 18 godina prekršena su ljudska prava

Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio je odluku o tome da li se zabranama kretanja osobama mlađim od 18 i starijim od 65 godina usljed pandemije koronavirusa krše prava građana.

Ustavni sud zaključuje da je prekršeno pravo apelanata na slobodu kretanja iz člana II/3.m) Ustava Bosne i Hercegovine i člana 2. Protokola broj 4 uz Evropsku konvenciju, zato što ne postoji proporcionalnost, odnosno pravična ravnoteža između mjera naloženih osporenom Naredbom i javnog interesa zaštite javnog zdravlja, budući da prethodno nije razmotrena i obrazložena nemogućnost nalaganja blažih mjera, da nametnute mjere nisu striktno vremenski ograničene, niti je utvrđena obaveza Federalnog štaba da te mjere redovno preispituje i produži samo ako je to “neophodno u demokratskom društvu”.

No dalje se kaže da “Ustavni sud zaključuje da je neosnovan dio apelacije u kojem se zahtijeva ukidanje osporene Naredbe, zato što bi takvim ukidanjem, s obzirom na nesumnjiv javni interes da se uvedu određena ograničenja, mogle nastati negativne posljedice prije nego što nadležni organi dobiju priliku razmotriti osporene mjere u skladu sa ovom Odlukom”, odluka je Ustavnog suda BiH.

Naloženo je Vladi FBiH i Federalnom štabu Civilne zaštite da u roku od pet dana od dana prijema ove odluke usklade Naredbu Federalnog štaba Civilne zaštite od 27. marta 2020. godine sa standardima Ustava BiH uz Evropsku konvenciju.
Dalje je naloženo Vladi FBiH i Federalnom štabu Civilne zaštite da u narednom roku od tri dana obavijeste Ustavni sud o provođenju naloga iz ove odluke.

Ova odluka je donesena nakon nekoliko apelacija građana koji su tražili da se povuku mjere Federalnog kriznog štaba o ograničavanju kretanja osobama mlađim od 18 godina i starijim od 65.

Inače iz Kriznog štaba proteklih dana je i najavljeno da bi naredne sedmice moglo doći do ublažavanja upravo ove mjere na način da se maloljetnicima i osobama starijim od 65 godina tokom sedmice omogući kretanje u određenom periodu.

Iz Ustavnog suda BiH je ranije saopćeno da se prate sve naredbe, odluke i preporuke kriznih štabova. Predsjednik suda Zlatko M. Knežević je istakao da su one odluke, koje su bile katastrofalne za ustavni poredak brzo povučene, poput odluke o zabrani međusobnih kontakata između opština i lokalnih zajednica.

Klix.ba/Trend radio

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa