MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Usvojen državni budžet za 2023. godinu u iznosu od 1,3 milijarde KM

Delegati u Domu naroda BiH usvojili su danas budžet institucija BiH za 2023. godinu u iznosu od 1,3 milijarde KM kojim osnovica za obračun plata državnim službenicima i izabranim zvaničnicima iznosi 600 KM.

Predlagač budžeta BiH je državno Predsjedništvo, a najvažnijim finansijskim dokumentom predviđeno je i povećanje plata državnim službenicima prvi put nakon skoro deset godina.

Osnovica za obračun plata sada iznosi 600 KM, a povećanje se odnosi na primanja vojnih lica, policajaca i državnih službenika, ali i izabranih zvaničnika.

Budžet je u oba doma Parlamenta BiH usvojen po hitnom postupku što znači da na taj dokument nije bilo moguće amandmanski djelovati.

Budžet BiH ove godine je veći za 241 milion KM u odnosu na prethodnu godinu, a za plate zaposlenih bit će izdvojeno 791 miliona KM, odnosno 25 posto više nego tokom 2022. godine.

Diskusija tokom usvajanja budžeta institucija

Ministar finansija i trezora BiH Zoran Tegeltija obrazložio je Zakon o budžetu institucija BiH ističući da osnovica obračuna plata za sve po zakonu mora biti jedinstvena jer nju utvrđuje Vijeće ministara.

“Ovaj budžet će omogućiti nesmetano funkcionisanje institucija BiH. To je najvažnija stvar svakog budžeta koji upravo to treba da omogući. Druga stvar, ovaj budžet značajno poboljšava materijalni položaj zaposlenih u BiH. Prošle godine smo napravili izmjene zakonskih rješenja koji je omogućio rast koeficijenata od skoro 25 posto. Sa ovom korekcijom, to će donijeti još dodatnih 16 posto. Zato mislim da je vrlo važno da usvojimo budžet”, kazao je Tegeltija.

Delegat Šefik Džaferović kazao je da je protiv hitne procedure usvajanje budžeta zbog strukture rashoda.

Zlatko Miletić (ZNG) kazao je da nije dobro da se dan prije kraja prvog kvartala raspravlja o budžetu s obzirom na zahtjeve udruženja građana koji smatraju da su oštećeni budžetom.

Predsjedvajajući Doma naroda BiH Nikola Špirić zamolio je da se budžet usvoji po hitnoj proceduri jer sve strane imaju primjedbe na budžet, ali da ga je važnije usvojiti kako država ne bi bila na privremenom finansiranju.

“U drugom zakonu, Zakona o platama i naknadama također piše da njegova realizacija ne zahtjeva dodatna budžetska sredstva. Taj populizam je najveća prijetnja za dalji rast i razvoj”, naglasio je.

Prvi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Kemal Ademović (NiP) kazao je da se usvajanjem budžeta konačno trebaju povećati plate državnim službenicima.

“Plate su niže i od općinskih primanja, a da ne kažemo kakva je situacija u kantonima i entitetima. Ne mogu da se načudim. Zaista će ovaj populizam odvesti ovu zemlju tamo gdje ne treba. I ja vežem Zakon o platama, da izabranim dužnosnicima se ne povećava plata. Glasat ću da oni ne dobiju povećanje, što smatram normalnim”, kazao je Ademović.

Delegatkinja Marina Pendeš (HDZ) kazala je da je usvajanje budžeta važno zbog nastavka evropskih integracija BiH.

“Očekivao sam od ministra da će objasniti zašto budžet nije upućen u zakonodavni postupak kako bi nam se omogućilo učestvovanje u kreiranju budžeta. Svakako je pozitivno povećanje plata službenicima u odnosu na 2022. godinu i smatram kako je važno napomenuti kako proteklih godina imamo konstantno povećajne prihoda od indirektnih poreza. Stoga očekujem da će se budžet BiH u narednom periodu srazmjerno povećavati”, kazao je delegat Džemal Smajić (SBiH) ističući da su plate političarima svakako već previsoke.

Uprkos raspravama i stavovima opozicionih delegata, budžet je usvojen po hitnoj proceduri, a tim dokumentom je predviđeno povećanje osnovice sa 535 KM na 600 KM čime su zapravo i plate izabranim i imenovanim zvaničnicima uz plate državnih službenika također povećane.

Za budžet je danas glasalo ukupno 8 delegata čime su zadovoljene opća i entitetska većina u Domu naroda BiH.

Budžet institucija BiH za 2023. godinu iznosi 2,5 milijarde KM ukoliko se u njega uključi i stavka servisa vanjskog duga.

Servis vanjskog duga značajno je veći ove godine, tačnije za 52 posto u odnosu na 2022. godinu i on je alociran na entitete i Brčko Distrikt, dok ministarstvo finansija BiH samo sa za to predviđenih računa uplaćuje sredstva prema međunarodnim institucijama.

Izvor:Klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa