MARKETING

Usvojen nacrt državnog budžeta, ali ništa od novca za izbore: Bevanda ima novi prijedlog

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je na današnjoj redovnoj sjednici Nacrt zakona o Budžetu institucija BiH za 2022. godinu, ali odluku o finansiranju izbora ministar finansija Vjekoslav Bevanda i dalje odbija.

Nacrt Budžeta će do konačnog usvajanja morati da prođe prvo Predsjedništvo BiH, zatim da bude usvojeno u oba doma Parlamenta BiH.

Tempom kojim usvajanje funkcioniše, šanse da kroz budžet na vrijeme bude osiguran novac za predstojeće izbore, vrlo su male. Zbog toga je ministrica vanjskih poslova i potpredsjednica Vijeća Bisera Turković zatražila da usvoje odluku o osiguranju finansijskih sredstava potrebnih za sprovođenje izbora 2022. godine.

Odluku je pripremio CIK BiH i pred ministrima se nije danas prvi put našla, međutim Bevanda je još jednom odbio opciju ovakvog načina finansiranja.

Umjesto toga, kako nezvanično saznajemo, predložio je da Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) posudi CIK-u 9,7 miliona KM, međutim to nije dovoljno za održavanje izbora. CIK je još ranije procijenio da će priprema i održavanje koštati 12,5 miliona KM.

IZVOR:KLIX.BA

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo