MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Usvojen nacrt stabilizacijskog zakona u FBiH! Vlada plaća doprinose na minimalac realnom sektoru

Nakon sjednice Vlade Federacije BiH premijer Fadil Novalić izjavio je kako je usvojen Zakon o ublažavanju posljedica koronavirusa na ekonomiju u ovom entitetu.Novalić je kazao kako će se spasiti sva radna mjesta koja se mogu spasiti.

“Ovim zakonom počinje spašavanje ekonomije Federacije BiH. Za njegovu realizaciju radi se rebalans budžeta i preispituje svaka stavka iz budžeta. Zakonom predviđamo 10 mjera, a najbitnije je sačuvati radna mjesta”, kazao je premijer.

Zakon predviđa da će doprinosi na minimalnu plaću biti plaćeni za sve subjekte u realnom sektoru, da je izuzet javni i finansijski sektor.

“Zakonom osiguravamo dodatna sredstva i kantonima i općinama kroz prenamjenu sredstava. Ovdje prije svega mislim na sredstva za javna skloništa, sredstva i naknade za pretvorbu poljoprivrednog zemljišta, Civilnu zaštitu i sve ono što može koristiti za spas ekonomije. Sva ova sredstva kantoni i općine moraju preusmjeriti na saniranje pandemije”, izjavio je.

Posebno se mora vodit računa o privrednicima kojima je zabranjen rad, dodao je te kazao kako se Razvojnoj banci daje depozit od 80 miliona KM za uspostavu garancijskog fonda kao mjeru za osiguranje likvidnosti malih i srednjih preduzeća.

“Za one koji nažalost ostanu bez posla Federacije će plaćati naknade preko biroa. Imamo resurse i imamo plan kako da pobijedimo ovu krizu, time i da spasimo najveći dio naše ekonomije. Siguran sam da ćemo u tome uspjeti”, zaključio je premijer.

Klix.ba/Trend radio

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa