”Usvojena djeca” tema CIVITAS-a Medicinske škole Bihać

Svake godine CIVITAS organizuje projekt “Ja građanin” u kojem učestvuju učenici osnovnih i srednjih škola. Ove godine učenici IIId razreda Medicinske škole Bihać u sklopu tog projekta odabrali su temu ” Usvajanje djece u BiH”. U cilju im je ubrzati zakonske procedure i korigirati zakone, a najviše pomoći djeci bez roditeljskog staranja te im pružiti kvalitetniju i sigurniju budućnost.
Usvajanje ili adopcija (latinski: adoptio) je naziv za čin, odnosno proces kojim neka osoba ili osobe – usvojitelj ili usvojitelji – proglašava ili uspostavlja roditeljstvo – nad drugom osobom, odnosno usvojenikom, koja u pravilu nije njihov neposredni potomak. Ono se razlikuje od starateljstva ili sličnih odnosa, s obzirom da ima trajni karakter, odnosno usvojenik se od društva smatra usvojiteljevim djetetom te stiče nasljedna i druga prava, odnosno odgovarajuće obaveze.
Motivi za usvajanje mogu biti različiti; najčešći su oni vezani uz nemogućnost usvojitelja da stvore porodicu prirodnim putem, odnosno nekome ostave svoje nasljedstvo ili osiguraju brigu u starosti.Učenici IIId dosada su podijelili paketiće djeci iz hraniteljskih porodica, odradili edukaciju s Lanom Lekić, ženom koja je usvojila dvoje djece, i razne intervjue i akcije. “Želimo pružiti ljepšu budućnost ovoj djeci, donirati i pomoći im na koji god način možemo. Smatramo da ljudi nisu dovoljno upoznati sa procedurama usvajanja, te ih želimo upoznati s istima. Djeci bez roditeljskog staranja treba pružiti više pažnje i medijskog prostora jer oni to zaslužuju. To su kreativna, komunikativna i ambiciozna djeca s velikim snovima i ciljevima, na nama je da im pomognemo ostvariti iste”, poručili su učenici IIId.

Trend radio

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo