MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Velik korak: EU usaglasila prvi zakon o borbi protiv nasilja nad ženama

Zemlje članice Evropske unije i parlamentarci postigli su u utorak dogovor o prvim pravilima Unije za borbu protiv nasilja nad ženama, saopćili su Evropski parlament i dužnosnici.

Zakon nastoji zaštititi žene u 27-članoj Evropskoj uniji od rodno zasnovanog nasilja, prisilnih brakova, genitalnog sakaćenja žena i internetskog uznemiravanja.

Evropska komisija, izvršni ogranak EU, prvi put je predložila glavni zakon 8. marta 2022. za obilježavanje Međunarodnog dana žena.

“To je jasna poruka u cijeloj Uniji da ozbiljno shvaćamo nasilje nad ženama”, rekla je zastupnica EU Frances Fitzgerald novinarima u Strasbourgu nakon objave.

“To je direktiva koju su žene i djevojke širom Evropske unije tražile više od 30 godina”, rekla je druga zastupnica, Evin Incir iz Švedske.

“Prvi put u historiji kriminaliziramo široko rasprostranjene oblike cybernasilja, kao što je dijeljenje intimnih slika bez pristanka”, izjavila je na društvenim mrežama Vera Jourova, potpredsjednica Evropske komisije.

Tekstom se kriminalizira kibernetičko uhođenje, kibernetičko uznemiravanje i kibernetičko poticanje na mržnju ili nasilje širom EU.

Međutim, ne uključuje zajedničku definiciju silovanja, što se pokazalo najkontroverznijom tačkom u pregovorima.

Iako tekst ne sadrži definiciju silovanja, zemlje članice nastojat će podići svijest da se seks bez pristanka smatra kaznenim djelom, stoji u saopćenju parlamenta.

Komisija će svakih pet godina morati izvijestiti je li pravila potrebno ažurirati, dodaje se.

R Sarajevo

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa