MARKETING

Velika akcija SIPA-e i MUP-a RS: Uhapšeno 19 osoba, pretresi na više od 50 lokacija

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i MUP-a RS-a uhapsili su 19 osoba u policijskoj akciji “Storidž dva” na području Banjaluke, Gradiške, Bijeljine, Doboja i Novog Grada, zbog sumnje da su se bavili prometom droga, oružja i vojne opreme, te krijumčarenjem ljudi.  

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i MUP-a RS-a od ranih jutarnjih sati sprovode veliku akciju protiv organizovanog kriminala na području Banjaluke, Gradiške, Bijeljine, Doboja i Novog Grada.  

Operativna akcija „Storidž 2“ se provodi u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. Pretresi se vrše na osnovu naredbi Suda Bosne i Hercegovine a pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, navodi se u saopćenju iz SIPA-e. 

Akcija se sprovodi s ciljem hapšenja  većeg broja lica zbog postojanja osnova sumnje da su u prethodnom periodu izvršili krivična djela organizovani kriminal u vezi sa neovlaštenim prometom opojnih droga, oružja ivojne opreme, te  krijumčarenjem ljudi.

Pretresi se vrše na osnovu naredbe Suda BiH na više od 50 lokacija, a do sada je slobode lišeno 19 lica – V.U, M.G, S.D, S.V, G.V, A.V, F.M, G.G, D.K, D.R, D.V, K.B, R.N, S.N, N.I, D.G, , D.T, N.T, R.L.

Tužitelj iz Posebnog odjela za organizirani kriminal,privredni kriminal i korupciju, koordinira aktivnosti policijskih službenika  SIPA, MUP-a RS i MUP-a KS,  navode iz Tužilaštva BiH. 

Istraga se odnosi na kaznena djela organiziranog kriminala i neovlaštenog prometa opojnih droga, sa međunarodnim elementima, povezanih sa drugim kaznenim djelima, a u predmetu je ostvarena saradnja sa strukturama Europola i EU.

 Organizirana kriminalna grupa , sumnjiči se da je duži vremenski period vršila međunarodno krijumčarenje opojnih droga i oružja, na način da su pripadnici grupe djelovali u više zemalja i komunicirali zaštićenim aplikacijama, a opojna droga je najčešće krijumčarena iz Albanije i Crne Gore u BiH, a nakon toga krijumčarena dalje prema zemljama EU u Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku i Njemačku.

 Akcija je rezultat dugotrajne istrage Tužilaštva  BiH i partnerskih policijskih agencija i institucija za provedbu zakona iz BiH, zemalja regiona i EU, a sa ciljem da se otkriju i prcesuiraju pripadnici organiziranih grupa narko-kriminala koje djeluju na području Banja Luke, Gradiške i drugih gradova u BiH.
 

Izvor:BHRT

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo