MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Velika Britanija i Evropska unija postigle dogovor o Brexitu

Britanski i evropski pregovarači postigli su dogovor o Brexitu. Britanski premijer Boris Johnson i predsjednik Evropske komisije Jean Claude Juncker objavili su da je potpisan “pošten i uravnotežen” sporazum.”Gdje postoji volja, tu je i dogovor! To je pošten i uravnotežen sporazum za EU i Veliku Britaniju i to je dokaz naše opredijeljenosti da pronađemo rješenja”, napisao je Juncker na Twitteru.

Johnson je potvrdio da je dogovor postignut te da se u narednom periodu očekuje potvrda Britanskog parlamenta koji zasjeda u subotu.
Sinoć je saopćeno da su pregovarači postigli dogovor o svim ključnim pitanjima, osim o PDV-u.

Stručnjaci obje strane postigli su kompromise o carinskim kontrolama, usaglasili se o mehanizmu za Sjevernu Irsku i obećali dostizanje standarda EU u socijalnim i ekološkim pitanjima, rekao je evropski pregovarač za Brexit Michel Barnier zemljama članicama.

Planirano je da Velika Britanija napusti EU 31. oktobra, ali kratko kašnjenje se smatralo neizbježnim, s obzirom na izazov izrade pravnog teksta i njegove ratifikacije.

Međutim čelnik britanske Laburističke stranke Jeremy Corbyn osudio je sporazum o Brexitu postignut između premijera Borisa Johnsona i Evropske unije kao “čak i gori” od sporazuma koji je postigla Johnsonova prethodnica Theresa May koji je odbačen u britanskom parlamentu većinom glasova.

Klix.ba/Trend radio

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa