MARKETING

Velika Britanija zabilježila najtopliju noć u svojoj historiji

Velika Britanija je doživjela najtopliju noć u svojoj historiji, a za danas se sprema još jedan dan bez presedana. Predviđa se da će temperature dostići 41 stepen u toplinskom valu pogoršanom klimatskim promjenama.

Met Office prognozira da će temperature dostići čak 41 stepen u nekim dijelovima Velike Britanije, gdje je na snazi ​​upozorenje na ekstremne vrućine, zbog kojega bi zemlja bila toplija od Jamajke, Maldiva i Barbadosa.

Živa je provizorno dostigla 25,9 stepeni u Emley Mooru, Zapadni Yorkshire, lako premašivši prethodni dnevni minimum od 23,9 stepeni zabilježen u Brightonu 1990. godine.

Jučer je izmjeren maksimum od 38,1 stepeni u Santon Downhamu u saveznoj državi Suffolk, što je ponedjeljak učinilo najtoplijim danom u godini i trećim najtoplijim danom u historiji, nakon 38,7 stepeni izmjerenih u Cambridgeu 2019. godine i 38,5 stepeni u Favershamu u Kentu u augustu 2003. godine.

Očekuje se da će Škotska i Vels iskusiti najtoplije dane u historiji.

Temperature tokom noći na nekim mjestima nisu padale ispod 25 stepeni.

Toplotni talasi su postali topliji, duži i češći zbog klimatskih slomova, a stručnjaci su upozorili na potrebu prilagođavanja domova i gradova u Velikoj Britaniji za budućnost u kojoj će biti prisutne intenzivnije i smrtonosnije ljetne vrućine.

Stanovnicima se savjetuje da putuju samo ako je to apsolutno neophodno.

Najavljena su kašnjenja i otkazivanja željezničkih linija u državi zbog nezapamćene rekordne vrućine.

Transport za London (TfL) saopštio je da će londonska željeznička mreža također danas imati smanjen obim usluga zbog sigurnosnih ograničenja koja su uvedena zbog suočavanja s vrućinom.

Službe za hitne slučajeve i vlada ponovili su hitna upozorenja o opasnostima pokušaja da se ohladi plivanjem nakon što je takvo nešto rezultiralo tragedijama.

IZVOR: KLIX.BA

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo