MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Velika Britanija započinje testiranje vakcine protiv koronavirusa na ljudima

Velika Britanija će u četvrtak započeti testiranje vakcine protiv koronavirusa na ljudima, koja je razvijena na Univerzitetu Oxford.Informacije o početku testiranja vakcine protiv koronavirusa potvrdio je sekretar britanskog ministarstva zdravlja Matt Hancock. Vakcina će se testirati na ljudima od četvrtka, a ukoliko bude uspješna, milioni doza će biti distribuirani za upotrebu do jeseni ove godine.

To bi bio ogroman korak naprijed u borbi protiv smrtonosne pandemije koronavirusa koja je odnijela gotovo 180.000 života širom svijeta te uzrokovala veliku ekonomsku štetu.

Hancock je rekao da je britanska vlada uložila maksimalan napor u pronalazak efikasne vakcine te je odobio 20 miliona funti timu s Oxforda kako bi omogućio klinička testiranje. Također, odobreno je 22,5 miliona funti za istraživanja na Imperial koledžu u Londonu.
Razvoj vakcine obično traje 18 mjeseci, ali se vjeruje da bi masovna proizvodnja mogla početi u septembru, otprilike devet mjeseci otkako se koronavirus pojavio u kineskom gradu Wuhanu.
Hancock je kazao da će britanska vlada odmah uložiti u proizvodnju ukoliko vakcine s Oxforda i pomenutog koledža budu uspješne.

Klix.ba/Trend radio

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa