Dva dana prije obilježavanja 23. februara Dana općine Velika Kladuša, nema nikakvih naznaka o obilježavanju jednog od najznačajnijih datuma u historiji Velike Kladuše. Na posljednjoj sjednici Kolegija OV odlučeno je da  “zbog pogoršane epidemiološke situacije” neće biti organizirana čak ni svečana sjednica Vijeća. Obrazloženje zamjenice predsjedavajuće, koju je Vijeće sa ove funkcije smijenilo prije više od tri mjeseca, da se zbog epidemiolopških mjera svečana sjednica ne može organizirati u renoviranoj vijećnici je vrlo loše režirano opravdanje. Nije čak prošao prijedlog dvojice članova Kolegija da se sjednica održi u Gradskoj dvorani što je bila praksa od 2007. godine, obrazloženje za ovo odbijanje bilo je da se dvorana ne može ugrijati.

Na proslavi prije dvije godine niko nije pominjao  hladnoću u dvorani, jer je tadašnje obilježavanje Dana općine  iskorišteno za promociju kestena kao “projekta generacije”, a na toj svečanosti su učestvovale brojne delegacije sa prostora bivše države. Još tada je Dan općine pao u drugi plan, jer je sve bilo podređeno uvodu u predizbornu kampanju za drugi načelnički mandat Fikreta Abdića. S obzirom na trenutne okolnosti, Laburističkoj stranci proslava Dana općine ni u kojem slučaju ne treba, jer bi neko trebao podnijeti svečani referat u kojem se govori o onome šta je urađeno u proteklih godinu dana. Pitanje je i ko bi to uradio, jer načelnik i dalje ne dolazi na sjednice,  Vijećem predsjedava vijećnica koja je nekad bila zamjenica predsjedavajućeg a koja je  u oktobru prošle godine smijenjena sa te funkcije.

Dodatni problem bilo bi i šta napisati o urađenom u posljednjih godinu dana, jer se vrlo malo toga pozitivnog dešavalo u proteklom periodu. Općinsko vijeće u ovom mandatu bilo je potpuno neučinkovito, sa vrlo malo održanih sjednica koje su uglavnom protekle u svađama i prekidima. Sadašnji saziv vijeća se nije mogao dogovoriti ni oko raspisivanja Javnog poziva za dodjelu najviših općinskih priznanja. Na društvenim mrežama je objavljena informacija da se dvojica članova Komisije (Huse Ćehić i Ibrahim Kajtazović Bato), nisu dva puta pojavili na sjednicima i na taj način nije bilo kvoruma za odlučivanje. Pored „teške epidemiološke situacije“ u Bužimu je jučer održana svečanost povodom Dana općine, a u Bihaću je proslava za nekoliko dana.

Potpuno je jasno da se Velika Kladuša nalazi u političkom ćorsokaku iz kojeg je vrlo teško izaći, a neobilježavanje Dana općine samo je posljedica trenutnog stanja i političkih trgovina koje su prisutne od samih izbora.

Mersad Sarajlija/Trend radio