MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Velika Kladuša: Održana edukativna radionica o dijabetesu (šećernoj bolesti)

Udruženje djece i omladine oboljele od dijabetesa u USK “Pričamo o dijabetesu“  danas je u prostorijama Udruženja paraplegičara Velika Kladuša održalo edukativnu radionicu s ciljem podizanja svijesti i ukazivanja na probleme s kojima se suočavaju djeca i osobe oboljele od ove bolesti.

U sklopu ove radionice građani su imali priliku upoznati se sa bolešću dijabetes kao i besplatno izmjeriti nivo glukoze u krvi. Uz edukaciju date su smjernice o preventivnom djelovanju, opasnostima i rizicima.

Predsjednica Udruženja djece i omladine oboljele od dijabetesa u USK Rubija Kulenović, poručila je da  žele da pošalju poruku lokalnoj zajednici, institucijama, ali i svima koji ,žele da čuju, da djeca i osobe oboljele od dijabetesa ne smiju biti zanemarena.

Pored navedenog, prisutni su imali priliku da se upoznaju sa najsavremenijim AccuChek aparatima za mjerenje ŠUK-a.

Šećerna bolest ili dijabetes (diabetes mellitus) je kronična bolest u kojoj su razine glukoze (šećera) u krvi povišene. Većina hrane koju jedemo pretvara se u glukozu koju naš organizam koristi za energiju. Gušterača (pankreas) proizvodi inzulin, hormon koji regulira razinu šećera u krvi i to tako da omogućava ulazak šećera u stanice gdje se pretvara u energiju za tijelo. Osim toga, višak šećera pohranjuje se pomoću inzulina u mišiće i jetru. Ako inzulina nema ili ga je nedovoljno, šećer ne može ući u stanice, ostaje u krvi i dolazi do povišene razine šećera u krvi i razvoja bolesti.

Razlikujemo dva snovna tipa šećerne bolesti: tip 1 kada gušterača ne proizvodi inzulin i tip 2 kada je učinak proizvedenog inzulina smanjen.

Na kraju edukativne radionice izvršena je podjela aparata i trakica za mjerenje ŠUK-a kao i promotivnog materijala.

Trend radio

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa