MARKETING

Velika Kladuša: Traži se 15 ruku za Odluku o privremenom finansiranju

Prošlo je više od godinu dana od održavanja lokalnih izbora u Velikoj Kladuši, ne da se ništa nije promijenilo na bolje, nego se slobodno može reći da je situacija nikad gora i neizvjesnija. Općinska vlast je potpuno obezglavljena, nema investicija, projekata, kultura ne postoji, najbitnije općinske službe ne funkcioniraju.

Posljednjih mjeseci sjednicama vijeća predsjedava vijećnica koja se i dalje predstavlja kao zamjenica predsjedavajuće, iako ju je prije više od dva mjeseca tadašnja većina od 15 vijećnika razriješila sa te pozicije. Trenutno ne postoji jasno definirana vijećnička većina, čeka se na usvajanje budžeta, imenovanja Komisije za urbanističke dozvole, Općinske izborne komisije, kao i veliki broj drugih odluka neophodnih za funkcioniranje lokalne zajednice.

Dosadašnji mandat ovog saziva  Vijeća proteka je u znaku svađa, netolerantnosti, kršenja Statuta i Poslovnika, međusobnih uvreda,  sa nekoliko prekinutih sjednica. Najveću odgovornost za ovakvo stanje snosi Laburistička stranka koja ima najveći broj vijećnika (12), kao i aktuelni načelnik koji je svojim odnosom i nepoštivanjem Vijeća u znatnoj mjeri doprinio ovakvoj situaciji. Velika Kladuša je vjerovatno jedina općina u regionu u kojoj prvi čovjek općine uopće ne prisustvuje sjednicama Vijeća, ne podnosi redovne godišnje izvještaje o radu, planove i programe rada, a kao ovlašteni predlagač ne podnosi ni izvještaje Javnih preduzeća, iako su mu sve  to zakonske obaveze. Puno bolja situacija nije ni  kod drugih vijećničkih klubova, a to se najbolje pokazalo kod sjednice Vijeća krajem novembra, na kojoj se nije pojavio vijećnik Ibrahim Bato Kajtazović na kojoj je trebao biti potvrđen opoziv aktuelnog načelnika. Raspad je doživio i Klub vijećnika SDP-a iz kojeg je istupio doktor Ibrahim Kajtazović, a Bato Kajtazović je isključen iz stranke.

Ono čime su aktuelni načelnik i Laburistička strana okupirani posljednjih dana jeste kako obezbijediti 15 ruku u Vijeću za izglasavanje Odluke o privremenom finansiranju, čime bi  Komunalije za prva tri mjeseca dobile 820 000 KM, a načelniku bi se širom otvorila vrata za još jedno proglašenje budžeta početkom aprila ove godine. Nacrtom budžeta za 2022. godinu ponovo su predviđena velika sredstva za Komunalije, bilo kroz direktni grant ili kroz ZKP koji je ove godine znatno povećan. Nova stavka u budžetu za ovu godinu je i grant za reviziju privatizacije velikokladuških preduzeća, za čije namjene je predviđeno 400 000 budžetskih sredstava. Ova tzv. revizija je još jedna  podvala građanima Velike Kladuše, jer je mnogima jasno da je to samo način za izvlačenje novca iz budžeta, kao što je godinama bilo Udruženje dioničara Agrokomerca. Najveće frustracije zbog neusvajanja Odluke o privremenom finansiranju pokazao je direktor-vijećnik Amir Đogić, koji je na posljednjoj prekinutoj sjednici pošteno izvrijeđao vijećnike. Ovakvo njegovo ponašanje  mu nije prvi, a vjerovatno ni posljednji put u mandatu.

Iduće sedmice velikokladuško Vijeće trebalo bi održati dvije sjednice (12. i 13. januara), a takva odluka je izglasana na posljednjoj sjednici Kolegija. Dogovoreno je da se prvo održi nastavak prekinute 7. sjednica, a dan nakon toga i redovna 8. sjednica. Ključno je pitanje šta se može očekivati od narednih sjednica najvišeg predstavničkog tijela Velike Kladuše i hoće li biti dovoljno ruku da se podrži Odluka o privremenom finasiranju.

M.Sarajlija/Trend radio

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo