MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Veliki protesti Kineza urodili plodom, država ublažava mjere izolacije

Kina je najavila da će osobe s asimptomatskim covidom ili blagim simptomima koronavirusa moći u karantin kod kuće, a ne u karantinske kampove, čime će značajno ublažiti svoju politiku nultog covida.

Takve slučajeve sada će moći izolirati kod kuće i sami prijaviti rezultate testova.

Promjena pravila dolazi samo sedmicu nakon što su širom zemlje izbili veliki građanski protesti protiv kontrole pandemije. Centralizovani karantin bio je duboko nepopularan jer je razdvajao porodice.

Videosnimci cijele iz Kine su pokazivali kako državne službe “izvlače” ljude iz njihovih domova i vode ih u karantinske kampove.

No, posljednja najava smanjenja restrikcija je znak da se Kina udaljava od svoje politike nultog covida i želi da “živi s virusom”, kao što je slučaj u ostatku svijeta. Ova odluka dolazi u trenutku kada Kina doživljava najveći talas zaraze do sada.

Do mogućih promjena dolazi nakon najvećih protesta građana u posljednjih nekoliko decenija nakon što su građani digli glas protiv restrikcija.

Protesti su na nekim mjestima također eskalirali u direktnu kritiku predsjednika Xi Jinpinga i Komunističke partije Kine što je veoma rijedak prikaz prkosa s obzirom na netrpeljivost zemlje prema političkom neslaganju.

Od masovnih protesta od 24. do 26. novembra, kineske vlasti su već počele da ublažavaju covid-mjere u nekim gradovima.

IZVOR: KLIX.BA

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo