MARKETING

Veliki protesti u Kazahstanu zbog povećanja cijena goriva, kompletna vlada dala ostavku

Kazahstanski predsjednik Kasym-Jomart Tokayev prihvatio je ostavku vlade u srijedu nakon što je povećanje cijene goriva u naftom bogatoj srednjoazijskoj zemlji izazvalo proteste u kojima je povrijeđeno skoro 100 policajaca.

Policija je upotrijebila suzavce i šok bombe kasno u utorak kako bi rastjerala stotine demonstranata s glavnog trga u Almatiju, najvećem gradu bivše sovjetske republike, a sukobi su trajali satima u obližnjim područjima.

Protesti su uzdrmali imidž Kazahstana kao politički stabilne i strogo kontrolisane zemlje, koju je iskoristila da privuče stotine milijardi dolara stranih ulaganja u svoju naftnu i metalnu industriju tokom tri decenije nezavisnosti.

U razgovoru s vršiocima dužnosti članova vlade Tokajev je naredio njima i guvernerima provincija da ponovo uspostave kontrolu cijena TNG-a i prošire ih na benzin, dizel i drugu “društveno važnu” potrošnu robu.

Također je naredio vladi da izradi zakon o ličnom bankrotu i razmotri zamrzavanje cijena komunalnih usluga i subvencioniranje plaćanja kirije za siromašne porodice.

Rekao je da se situacija popravlja u gradovima i mjestima pogođenim protestima nakon što je proglašeno vanredno stanje koje je uključivalo policijski sat i ograničenja kretanja.

Protesti su počeli u zapadnoj provinciji Mangistau, koja se bavi proizvodnjom nafte u nedjelju nakon što su dan ranije ukinute gornje granice cijena tečnog naftnog plina, popularnog goriva za automobile, nakon čega se njegova cijena više nego udvostručila.

Tokajev je proglasio vanredno stanje u Almatiju i Mangistauu i rekao da iza nasilja stoje domaći i strani provokatori.

Odvojeno, ministarstvo unutrašnjih poslova je saopćilo da su pored Almatija, tokom noći napadnute vladine zgrade u južnim gradovima Šimkent i Taraz, pri čemu je u sukobima ranjeno 95 policajaca. Policija je privela više od 200 ljudi.

Gradonačelnik Almatyja Bakytzhan Sagintayev rekao je u obraćanju građanima da je situacija u gradu pod kontrolom i da snage sigurnosti pritvaraju “provokatore i ekstremiste”.

IZVOR: KLIX.BA

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo